Roemeense recepten       Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ostropel de pui
Stoofpotje van kip

Ostropel is een eenvoudig stoofpotje van -gewoonlijk- kip dat wordt gegeten met mamaliga, aardappelpuree of rijst. Dit zeer traditionele potje verschijnt in de Roemeense huishoudens al sinds mensenheugenis op tafel, vaak met toevoeging van allerlei groenten, soms ook met varkens- of schapenvlees in plaats van kip. Dit is een basisrecept. Even simpel als onweerstaanbaar.

Ostropel

Voor deze Roemeense ostropel de pui hebben we nodig:
1 kip
6 tenen knoflook
1 blik tomaten
1 dl. halfzoete witte wijn
2 dl. kippen- of groentebouillon
zout
1 tl. gemalen zwarte peper
½ tl. hele peperkorrels
1 laurierblad
2 – 3 takjes tijm
verse peterselie

Ostropel
Verdeel de kip in stukken: 2 vleugels, 2 drumsticks, 2 dijen en 2 kipfilets. De kipfilets snij je dwars in tweeën, zodat we in totaal tien stukken kip hebben. Kruid ze aan alle kanten ruimhartig met zout. Verhit een paar el. olie in een pan (het beste neem je een pan met een anti-aanbaklaag) en bak de stukken kip aan alle kanten mooi bruin. De poten en de vleugels eerst: die bak je aan iedere kant ongeveer vijf minuten. Halverwege doe je de stukken kipfilet erbij.


Giet er nu de witte wijn bij en laat die helemaal inkoken. Hak ondertussen vier van de tenen knoflook klein. Die bak je, als de wijn is ingekookt, nog een minuutje mee. Nu gaan de tomaten en de bouillon erbij, samen met de gemalen peper, de peperkorrels, de tijm en het laurierblad. Breng het aan de kook, druk de tomaten stuk tegen de rand van de pan en laat het met het deksel schuin op de pan heel rustigjes op een klein vuurtje pruttelen. Drie kwartier, tot de kip gaar en zacht is en de saus voor de helft is ingekookt tot een mooie, niet al te dikke saus.

Ostropel
Rasp nu de resterende twee tenen knoflook erboven, schep het om en laat het nog 2 minuten gaan.


Serveer de ostropel met mamaliga of aardappelpuree en bestrooi het geheel met verse gehakte peterselie.

 

Ostropel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *