Gerechten uit de keuken van Roemenië
Ciuperci cu sos de cașcaval
Paddenstoelen met kaassaus
Paddenstoelen, zowel wilde als gekweekte, worden in Roemenië veel en graag gegeten; gegrild, gevuld, in de soep of in de stoofpot. In dit recept voor paddenstoelen met kaas houden we het eenvoudigjes bij huis-tuin-en-keuken champignons. We bakken ze samen met wat prei en knoflook, gieten er dan een scheut water of witte wijn bij en laten het koken tot de paddenstoelen hun vocht verloren hebben. Dan maken we er met zure room, geraspte kaas en een snuf scherp paprikapoeder een lekkere warme, dikke saus van.
Dit eenvoudige vegetarische gerechtje van paddenstoelen en kaas vormt, samen met een frisse salade en een stukje vers knapperig brood, een uiterst bevredigende lunch. Met dezelfde salade plus een portie aardappeltjes of mămăligă is het een voedzaam hoofdgerecht. Het woordje “cașcaval” duidt geen bijzondere soort kaas aan, maar wordt gebruikt voor alle soorten gerijpte “gele” kaas (in tegenstelling tot “witte” verse kaas zoals b.v. feta of kwark). Neem dus gerust Goudse kaas of iets dergelijks.
Voor deze Roemeense paddenstoelen met kaas gaan we in huis halen:
400 gr. champignons
1 kleine prei
3 tenen knoflook
1 blokje groentebouillon
2 dl. zure room
5 – 6 el. geraspte Goudse kaas
scherp paprikapoeder
Maak de champignons en de prei schoon en snij ze in plakjes/ringetjes. De knoflook hak je fijn. Verhit een flinke klont boter in een pan en bak daarin de champignons op hoog vuur twee minuutjes aan. Schep het regelmatig om. Doe de prei en de knoflook erbij en laat het nog een minuutje verder bakken. Nu gaat er een scheut water (of witte wijn) doorheen. Breng het aan de kook, kruid het met de groentebouillon en laat het een minuut of tien gaan, op een matig vuurtje, tot de champignons hun vocht verloren hebben en het vocht uit de pan grotendeels is verdampt.
Schep de room nu door de paddenstoelen. Breng het weer aan de kook, laat het een minuutje stevig opkoken en zet het vuur dan uit. Meng er 5 – 6 el. geraspte kaas door, lepel de paddenstoelen op voorverwarmde borden en bestrooi het met scherp paprikapoeder. Serveren met aardappeltjes, mămăligă of knapperig brood.