Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ardei în sos de muștar
Paprika in mosterdsaus

In Roemenië kom je dit gerechtje tegen als “gogoșari în sos de muștar”. De vruchten die daar voor deze in mosterd en azijn ingemaakte paprika’s worden gebruikt zijn nl. die van de gogoşari paprika (Capsicum annuum Gogoscharii Group). Dat zijn grote, rode, vlezige paprika’s met de rondborstige vorm van een grote tomaat. Een gogoşari paprika weegt zo’n 200 – 250 gr. en heeft compact, sappig en zoet vruchtvlees, dat dikker en knapperiger is dan dat van andere variëteiten. De gogoşari paprika wordt gebruikt in salades, gebakken, gevuld, ingemaakt of gemarineerd in zoetzure saus. Ze wordt ook samen met andere groenten verwerkt tot zacusca, de Roemeense versie van ajvar.
In onze contreien is de gogoşari niet te krijgen. Geen nood, we nemen gewoon onze eigen huis-tuin-en-keuken-paprika’s. Zowel de rode als de gele zijn in dit recept prima te gebruiken. Pietje-precies als we zijn moeten we dan natuurlijk wel de naam van het gerechtje aanpassen, en houden het dus op “Ardei în sos de muștar”.
Dit recept voor ingemaakte paprika’s komt ieder jaar oktober uit de kast, wanneer de paprika’s met karrenvrachten geoogst worden en voor een appel en een ei in de winkel liggen. Maak er een paar potten vol van, dan heb je de hele winter wat smakelijks achter de hand. Je kunt het namelijk voor van alles en nog wat gebruiken: opgewarmd is het erg lekker als vegetarische maaltijd, met rijst of mămăligă, maar ook als saus over b.v. een stukje varkensvlees of een gebakken kipfilet. je kunt er soepen en stoofpotten mee oppeppen, of je eet het als tafelzuur.

Paprika in mosterdsaus

voor 4 potten van 7 dl.hebben we nodig:
2 kg. paprika’s (rood en/of geel)
200 gr. fijne mosterd (middelscherp)
2 dl. witte (brande)wijnazijn
2 dl. neutraal smakende olie
200 gr. suiker
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
2 el. grof (zee)zout

Maak de paprika’s schoon en snij ze in reepjes.

Kook olie, azijn, suiker, mosterd, laurier en peper op gedurende 5 min., tot het een homogene saus wordt.

Doe er nu de reepjes paprika bij en breng weer aan de kook. Het lijkt of er veel te weinig vocht is, maar dat komt goed. Laat het spul met het deksel op de pan 10 min. op middelhoog vuur sudderen. Af en toe schep je het om.

Haal het deksel van de pan en laat het nog eens 5 – 10 min. gaan, tot de paprika’s slinken en in de saus verdwijnen.

Roer het zout door de saus en laat het nog 1 minuut koken.

Schep de paprika’s met de saus in gesteriliseerde potten, draai ze dicht en laat ze ondersteboven afkoelen.

 

Paprika in mosterdsaus
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *