Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Plachie de pește
Plachie van vis

Een traditioneel visgerecht is het, deze plachie de pește. Plachie betekent iets als “plaat” of “bord”. Het basisrecept gaat zo: de vis wordt even aangebakken in olie, dan gaat hij de oven in, overgoten met een dikke saus van ui, paprika, tomaat en knoflook. In veel recepten komen er nog wat andere groenten bij zoals worteltjes of bleekselderij, en ook wordt de kruiderij wat uitgebreid met zaken als laurier of dille. Het recept lijkt een beetje op een ander Roemeens visgerecht, saramură de peşte, met dat verschil dat de vis en de groenten daar worden geroosterd op een hete plaat, en dat een saramură met flink wat hete pepertjes wordt gekruid… en dat de vissen gemarineerd worden na het grillen… enneuh… dat een saramură op kamertemperatuur wordt gegeten. Nou ja, het lijkt, afgezien van de groenten, dus eigenlijk helemaal niet op een saramură. Maar je eet het allebei met en flinke schep gloeiend hete mamaliga. Dat dan weer wel.

Meestal wordt deze plachie gemaakt met karper, de vette, malse vis die in heel Centraal- en Oost-Europa zo vaak op het menu staat. En inderdaad is deze robuuste, aards smakende vis uitermate geschikt voor een stevige bereiding met ui, paprika, knoflook en wijn. Maar niet alleen karper; ook met andere vissen kan deze plachie uitstekend gemaakt worden. In Roemenië wordt eigenlijk van alles gebruikt, als het maar van redelijk grote afmetingen is: heek, zeebaars, makreel, zalm, kabeljauw…

Plachie van vis

Voor deze Roemeense plachie van vis hebben we nodig:
1 karper van een kleine 1½ kg., of andere vis (zie hierboven)
4 uien
2 paprika’s
4 tenen knoflook
1 blik tomaten
1 el. zoet paprikapoeder
1 glas witte wijn
zout en peper
gehakte bladpeterselie

Plachie van vis
Maak de vis schoon en spoel hem af onder koud water. Dep hem droog. Voor dit recept kun je de vis heel laten of in grote stukken snijden. Bestrooi de karper van binnen en buiten met zout en zet hem een half uurtje in de koelkast.


Bak de vis nu in wat olie, juist lang genoeg om het vlees zacht te maken.

Plachie van vis
Haal de vis uit de pan en leg hem in een ingevette braadslee of ovenschaal. In het achtergebleven vet (misschien moet er nog wat olie bij) bak je de in ringen gesneden ui langzaam glazig.


Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC.

Plachie van vis
Als de uien zacht worden mag de in reepjes gesneden paprika erbij. Na een paar minuten de tomaten en de bouillon. Maak de tomaten stuk met een mes. rasp de knoflook erboven en giet de wijn erbij. Breng de saus aan de kook en laat het een paar minuten koken.


Nu giet je de saus over de vis. Til de stukken vis even op zodat de saus er ook onder kan. Zet de schotel in de voorverwarmde oven en laat het 30 – 40 minuten bakken.


Bestrooi de plachie van vis met fijngehakte bladpeterselie en zet ze op tafel met mamaliga en een flesje witte wijn.

 

Plachie de peste
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *