Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Praz cu masline
Prei met olijven

Een absolute klassieker in de Roemeense keuken, deze prei met olijven. Voor veel Roemenen is het zelfs de enige manier waarop ze prei eten. Als je het proeft, begrijp je wel waarom. De combinatie van de prei met de zoute olijven en de friszure citroenschilletjes is werkelijk onweerstaanbaar!

Prei met olijven

1 kg. prei
2 – 3 uien
1 eetlepel tomatenpuree
olijfolie
150 gr. zwarte olijven zonder pit, beslist niet te zout
de schil van een halve citroen, in dunne reepjes gesneden

(Zorg dat je het witte spul aan de achterkant van de schilletjes zorgvuldig wegschraapt, want anders gaat het allemaal een beetje bitter en zompig smaken.)

2 laurierbladeren
1 dl. zoete witte wijn (als je alleen droge wijn hebt mag er een klein schepje suiker bij)
zout en peper
peterselie

Snij de prei in stukken van 4 cm. Gebruik alleen het witte en het lichtgroene deel. Blancheer ze een minuutje in kokend water.

Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de gesnipperde uien tot ze glazig beginnen te worden. Doe er de stukken prei bij en laat het een paar minuutjes zweten.

Vermeng de tomatenpuree met de wijn en giet het in de pan. De olijven kunnen er ook bij, samen met de citroenschilletjes en de laurierbladeren, en evt. wat suiker. Als de vloeistof niet genoeg is om alles te bedekken doe je er wat van het water bij waarin je de prei hebt geblancheerd. Strooi er met gulle hand zwarte peper overheen en zet het vuur heel klein. Laat het zo rustig wat pruttelen tot de prei zacht is.

Bestrooi het voor het opdienen met verse peterselie. Lekker met een glaasje witte wijn, b.v. pinot gris.

 

Prei met olijven
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *