Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ciulama de ciuperci
Ragoût van paddenstoelen

Dit simpele maar zeer smakelijke vegetarische stoofpotje van paddenstoelen is een gouwe ouwe uit het repertoire van de Roemeense keuken. Het is een simpel gerecht van gebakken uien en paddenstoelen, gebonden met room en bloem. Het gerecht wordt -hoe kan het ook anders- geserveerd met mamaliga, hetzij als een smeuïge pap, hetzij afgekoeld tot een stevige massa en in plakken gesneden, al dan niet geroosterd, want smaken verschillen. Waar -gezien de grote populariteit- de meningen niet over verdeeld zijn, dat is de ragoût van paddenstoelen zelf. In het beste geval gemaakt van wilde paddenstoelen, zelf verzameld in het bos, maar beslist ook zeer smakelijk met gekweekte soorten uit de winkel.

Ragoût van paddenstoelen

Voor deze eenvoudige Roemeense ragoût van paddenstoelen hebben we nodig:
1 kg. paddenstoelen. Dat kunnen champignons zijn, wilde paddenstoelen, of een mengsel daarvan.
2 uien
1 flinke tl. groentebouillon (vegeta)
zwarte peper
2 el. bloem
1 dl. zure room
2 tenen knoflook
2 el. gehakte verse peterselie

Ragoût van paddenstoelen
Snipper de uien en bak ze eventjes rustig aan in 2 – 3 el. olie in een braadpan, tot ze glazig zijn.


Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij ze in niet te kleine stukken. Die gaan in de pan als de uien gaan kleuren, samen met een klein scheutje water. Witte wijn, dat mag ook. Doe er een lepel bouillonpoeder bij en peper naar smaak. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het heel rustig gaan tot de paddenstoelen gaar zijn.

Ragoût van paddenstoelen
Meng de bloem met de zure room. Daarmee bind je het vocht dat uit de paddenstoelen is vrijgekomen. Is het spul te dik, dan mag er nog een scheut water (of wijn) bij. Laat het heel even doorkoken.


Rasp er ten slotte de knoflook boven, doe er flink wat gehakte verse peterselie bij en proef af op peper en zout. Serveer de paddenstoelenragoût met mămăligă.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *