Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Salată de conopidă cu usturoi
Salade van bloemkool met knoflook

Deze bijzondere salade van bloemkool is speciaal voor de liefhebbers van dat uiterst heilzame bolgewas, Allium sativum, beter bekend als knoflook. De bloemkool wordt gaar gekookt. Dan gaat er een klont boter bij en druk je de bloemkool met een houten lepel al roerend fijn. Bloemkolen bestaan voor een groot deel uit water, en op deze manier verliest de groente daar een groot deel van, terwijl de boter ervoor zorgt dat de bloemkool niet verbrand. Door de afgekoelde en fijn gemaakte bloemkool meng je dan flink wat room, een ferme hoeveelheid geperste knoflook, en wat zout en peper. Een uurtje in de koelkast en je hebt een bijzondere, frisse en vooral welriekende salade. Alleen euh… als je morgen een sollicitatiegesprek hebt, dan is het misschien een goed idee om het recept voor deze bloemkoolsalade achter de hand te houden voor een andere keer.

Salade van bloemkool

Voor deze Roemeense salade van bloemkool met onfatsoenlijk veel knoflook hebben we nodig:
1 bloemkool
1 klont roomboter
6 – 7 tenen knoflook
2 dl. slagroom
zout en peper

Salade van bloemkool
Kook de bloemkool in gezouten water gaar. Giet de bloemkool af, doe er de klont boter bij en zet de pan terug op het vuur. Maak met een houten lepel al roerend de bloemkool stuk. Terwijl je dit doet verdampt een groot deel van het water in de bloemkool. Doe het met een houten lepel, niet met een staafmixer of iets dergelijks, want het mag geen puree worden.


Laat de bloemkool helemaal afkoelen in de pan. Schep het af en toe om, zodat nog wat extra vocht kan verdampen.


Rasp de knoflook (persen mag ook) en meng het met de room. Doe de koude bloemkool in een schaal, meng het met de knoflookroom en kruid de salade met peper en zout naar smaak.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *