Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Salată de ardei
Salade van paprika

Deze onweerstaanbaar lekkere Roemeense salade van geroosterde zoete paprika’s kan gegeten worden als voorafje, als apart (hoofd)gerecht met brood of als begeleiding van een vleesgerecht, bijvoorbeeld met mititei, de gegrilde gehaktworstjes. De paprika’s kunnen in hun marinade 3 tot 4 dagen bewaard worden in de koelkast.

Salade van paprika

Voor deze Roemeense salade van paprika hebben we nodig:
6 paprika’s van gemiddelde grootte
½ dl. olijfolie
½ dl. witte wijnazijn
koud water
2 tl. piros arany of scherp paprikapoeder
1 tl. zout
zwarte peper
een handje zwarte olijven
feta (of namaak-feta van koemelk), in kleine blokjes gesneden
een paar bosuitjes, gewassen en gesneden

Salade van paprika
Rooster eerst de paprika’s. Leg ze daarvoor in een hete (225ºC.) oven op een rooster tot de huid zwart wordt en blaren trekt. Draai ze een keer om zodat ze van alle kanten geroosterd zijn. Doe ze in een plastic zak, blaas die vol lucht en knoop hem dicht. Laat het zo een kwartier liggen. Nu kun je de velletjes er zo vanaf trekken.


De bedoeling is dat de paprika’s met steel en al gemarineerd en opgediend worden. Als je dat allemaal maar niks vindt snij je ze gewoon in vieren en haalt de zaadlijsten eruit. Zorg wel dat je het kostelijke vocht opvangt dat uit de paprika’s komt!

Salade van paprika
Meng in een grote kom de azijn met het zout*, de piros arany** of, als je dat niet hebt, het paprikapoeder. Daarna gaan de olie erbij, de peper en een kwart kopje water. Doe er de paprika bij en schep het om zodat alles met de marinade bedekt is.

*Zout lost slecht op in olie, dus beter eerst oplossen in de azijn en pas dan de olie erbij doen.
**Ook paprikapoeder lost niet goed op in koude olie of azijn, dus als je piros arany hebt zou ik het nu zeker gebruiken.


Laat de paprika’s op kamertemperatuur marineren, 3 tot 4 uur lang, en schep af en toe om. Dek de kom dan luchtdicht af met plasticfolie en zet ze dan minstens 24 uur in de koelkast.


Serveer de salade van paprika op een schaal, besprenkeld met wat van de marinade en gegarneerd met de zwarte olijven, de feta en de bosuitjes.

 

Paprikasalade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *