Gerechten uit de keuken van Roemenië
Salată de icre
Salade van viskuit
Waar de Grieken hun klassieke taramasalata hebben, daar hebben de Roemenen hun niet minder traditionele salată de icre, letterlijk “salade van visseneieren”. Meestal gemaakt van de eitjes van de karper, een van de meest gegeten vissen in deze contreien, maar ook de kuit van andere zoetwatervissen zoals snoek, snoekbaars of forel wordt gebruikt. Samen met brood, olie en citroensap wordt het, net als mayonaise, tot een luchtige, romige brij stijf geslagen. In tegenstelling tot taramasalata, dat om de een of andere duistere reden altijd met een knalroze kleurstofje schijnt te moeten worden behandeld, doen we bij deze Roemeense salată de icre niet moeilijk over de kleur. Je eet dit frisse smeerseltje op een sneetje -al dan niet geroosterd- brood, bij het ontbijt, als lunch of als borrelhapje.
Deze salade van viskuit maak je met:
100 gr. viskuit
4 dl. olie
2 sneetjes brood, in melk geweekt
een paar el. mineraalwater
het sap van 1 citroen
1 kleine fijngehakte ui
zout en peper
Doe de eitjes in een kom en begin te kloppen met een mixer. Doe er scheutje voor scheutje olie bij, wacht tot alles is opgenomen. Zodra je een homogene dikke massa hebt stop je met kloppen.
Doe nu het in stukjes gescheurde geweekte (en uitgeknepen) brood erbij en ga verder met mixen. Giet er opnieuw scheutje voor scheutje olie bij, maar wissel het nu af met het citroensap en het mineraalwater. Ga door met kloppen tot je een luchtig mengsel hebt dat aan je lepel blijft hangen.
Tot slot meng je er de fijngehakte ui doorheen. Kruid het met zout en peper naar smaak en zet het tot gebruik in de koelkast.
Serveer je salată de icre met (geroosterd) brood, als lunch, als onderdeel van een koud buffet of als borrelhapje.