Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Saramură de păstrăv
Saramura van forel

Saramură is een gerecht van vis, meestal zoetwatervis zoals karper, brasem, snoekbaars of, zoals in dit recept, forel. De vis wordt geroosterd op een grill, en vervolgens gemarineerd in water met daarin eveneens op de grill geroosterde tomaten, paprika’s en hete pepers, wat kruiden, knoflookpuree, azijn en zout. Saramură van forel wordt gegeten op kamertemperatuur met als bijgerecht een portie gloeiend hete mămăligă. In het zuiden van Roemenië wordt saramură ook gemaakt met kip.

Saramură van forel

Voor deze Roemeense saramură van forel hebben we nodig:
6 forellen (1 forel p.p., dus het mag er ook eentje meer of minder zijn)
3 paprika’s
2 rijpe vleestomaten
2-3 Spaanse pepers
2 takjes tijm
2 laurierbladeren
5 tenen knoflook
4 el. olie
1 el. wijnazijn
1 tl. zout
1 klein bosje peterselie
vers gemalen zwarte peper
1 klein stukje vet spek

Saramură van forel
Bak de tomaten, de paprika’s en de Spaanse pepers op de gloeiend hete gril, aan alle kanten, tot het vel zwart wordt en blaren gaat trekken. Leg ze in een kom, bestrooi ze met zout, dek het af met folie en laat ze afkoelen.


Maak de vissen schoon en smeer ze aan beide zijden in met olie. Maak de gril schoon en smeer ze in met een stukje vet spek. Leg de vissen op de gril en rooster ze aan beide kanten. Niet aan prutsen tijdens het grilleren, want dan gaan ze stuk. Gewoon laten liggen tot ze zover zijn dat ze gemakkelijk loslaten van het rooster.

Saramură van forel
Ondertussen verwijder je de velletjes en het zaad van de afgekoelde groenten, maar bewaar het sap. Snij ze in grove stukken. Breng in een pan een half litertje water aan de kook. Daar doe je de stukken tomaat, paprika en peper in met het sap. Doe er ook de tijm, laurier, 1 tl. zout en wat peper bij. Laat het vijf minuten koken en zet het vuur dan uit.


Plet de tenen knoflook en roer ze met de 4 el. olie tot een dikke brij. Die gaat in de marinade, samen met de wijnazijn. Proef af op azijn, zout en peper.

Saramură van forel
Zodra de vissen gaar zijn leg je ze naast elkaar in een schaal. Bestrooi ze met de gehakte peterselie en overgiet ze met de marinade. Dek de schaal af en laat het rustig trekken.


Ondertussen maak je de mămăligă. Als die na een goed half uur klaar is, dan heeft je saramură van forel tijd genoeg gehad en kunnen we aan tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *