Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Saramură de pui
Saramură van kip

Deze saramură van kip is een specialiteit uit het zuiden van Roemenië. Een saramură is een gerecht dat gewoonlijk wordt gemaakt met vis, zoals in deze saramură van karper. Die vis wordt geroosterd en vervolgens korte tijd gemarineerd in heet water met daarin als smaakmakers geroosterde tomaat en paprika met vaak nog wat hete pepertjes, kruiden als dragon, lavas of peterselie, azijn (of citroen) en peper en zout. In dit recept doen we precies hetzelfde, maar dan met kip. Die kip wordt niet heet, maar op kamertemperatuur gegeten, wat het gerecht uitermate geschikt maakt voor een uitgebreide zomerse lunch.

Wat zowel de saramură van kip als die van vis met elkaar gemeen hebben, dat is de onmisbaarheid van het bijgerecht: de mămăligă, in de rest van de wereld beter bekend als polenta. Die mămăligă is van absoluut onmisbaar belang om de kostelijke sappen van dit fraaie Roemeense gerecht naar binnen te kunnen werken.

Saramură van kip

Deze saramură van kip maak je met:
1 grote kip (of 6 dijen)
1 kg. rijpe vleestomaten
2 paprika’s
2 hete pepers
6 tenen knoflook
4 el. olie
1½ dl. wijnazijn
½ dl. brandewijn
2 takjes dragon
1 bosje lavas
1 bosje peterselie
zout en peper

Saramură van kip
De kip verdeel je in stukken, of beter nog: laat de slager het doen. Was ze en dep ze goed droog. Wrijf de stukken kip goed in met zout en peper. Leg de kip op een hete gril en rooster ze aan alle kanten tot ze mooi gaar en bruin is.


Haal het vlees van de gril en leg het in een grote ovenschaal. Nu leg je de tomaten en de pepers op de gril. Bak ze aan alle kanten tot het vel zwart wordt en blaren gaat trekken. Laat ze even afkoelen, verwijder de velletjes en hak ze grof.

Saramură van kip
Breng in een pan 2 liter water aan de kook. Zodra het kookt doe je er de gehakte tomaten, pepers, dragon en de azijn bij. Laat het een kleine 10 minuten doorkoken, zet het vuur uit en proef af op zout en peper.


De tenen knoflook pel je. Plet ze met een mes en wrijf ze dan samen met 4 el. olie tot een mayonaise-achtige saus. Die giet/smeer je over de stukken kip.

Saramură van kip
Doe de brandewijn, de gehakte lavas en peterselie bij de bouillon en giet het over het vlees. Laat het zo minstens een half uur staan, zodat de smaken goed door de kip kunnen trekken. Ondertussen heb je zo de tijd om mămăligă (polenta) te maken.


Deze kip eet je op kamertemperatuur, met gloeiend hete polenta en een glaasje rode wijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *