Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Saramură de pui
Saramura van kip

Deze saramură van kip is een specialiteit uit het zuiden van Roemenië. Een saramură is een gerecht dat gewoonlijk wordt gemaakt met vis, zoals in deze saramură van karper. Die vis wordt geroosterd en vervolgens korte tijd gemarineerd in heet water met daarin als smaakmakers geroosterde tomaat en paprika met vaak nog wat hete pepertjes, kruiden als dragon, lavas of peterselie, azijn (of citroen) en peper en zout. In dit recept doen we precies hetzelfde, maar dan met kip.
Die kip wordt niet heet, maar op kamertemperatuur gegeten, wat het gerecht uitermate geschikt maakt voor een uitgebreide zomerse lunch.
Wat zowel de saramură van kip als die van vis met elkaar gemeen hebben, dat is de onmisbaarheid van het bijgerecht: de mămăligă, in de rest van de wereld beter bekend als polenta. Die mămăligă is van absoluut levensbelang om de kostelijke sappen van dit fraaie Roemeense gerecht naar binnen te kunnen werken.

Samarură de pui

Deze samarură maak je met:
1 grote kip (of 6 dijen)
1 kg. rijpe vleestomaten
2 paprika’s
2 hete pepers
6 tenen knoflook
4 el. olie
1½ dl. wijnazijn
½ dl. brandewijn
2 takjes dragon
1 bosje lavas
1 bosje peterselie
zout en peper

De kip verdeel je in stukken, of beter nog: laat de slager het doen. Was ze en dep ze goed droog. Wrijf de stukken kip goed in met zout en peper. Leg de kip op een hete gril en rooster ze aan alle kanten tot ze mooi gaar en bruin is.

Haal het vlees van de gril en leg het in een grote ovenschaal. Nu leg je de tomaten en de pepers op de gril. Bak ze aan alle kanten tot het vel zwart wordt en blaren gaat trekken. Laat ze even afkoelen, verwijder de velletjes en hak ze grof.

Breng in een pan 2 liter water aan de kook. Zodra het kookt doe je er de gehakte tomaten, pepers, dragon en de azijn bij. Laat het een kleine 10 minuten doorkoken, zet het vuur uit en proef af op zout en peper.

De tenen knoflook pel je. Plet ze met een mes en wrijf ze dan samen met 4 el. olie tot een mayonaise-achtige saus. Die giet/smeer je over de stukken kip.

Doe de brandewijn, de gehakte lavas en peterselie bij de bouillon en giet het over het vlees. Laat het zo minstens een half uur staan, zodat de smaken goed door de kip kunnen trekken. Ondertussen heb je zo de tijd om mămăligă (polenta) te maken.

Deze kip eet je op kamertemperatuur, met gloeiend hete polenta en een glaasje rode wijn.

 


download dit recept

 

 

Samarură de pui taraneasca

Taraneasca, dat betekent zoveel als traditioneel-boeren-landelijk-aangenaam-vroeger-toen-alles-beter-en-het-leven-nog-goed-was. Zoiets. “Saramură van kip zoals vroeger bij bonma op de boerderij” zeg dus maar, en dat gaat toch wel wat anders dan in het recept hierboven.
De echt traditionele manier om deze saramură van kip te maken is niet op een rooster, maar op een gloeiend hete plaat. Die hete plaat wordt royaal bestrooid met grof zout. De kip wordt heel simpel dwars in tweeën gesneden en dan worden boven- en onderkant op de hete plaat geroosterd, tegelijk met de tomaten en de paprika’s. Spaanse pepers komen er niet aan te pas, evenmin als azijn.

Neem voor deze landelijke samarură:
1 – 2 kippen (misschien wel 3, afhankelijk van het aantal eters)
5 – 6 rijpe vleestomaten
5 – 6 ardei de raci*

*Olteniţa is een stad in het uiterste zuiden van Roemenië, aan de grens met Bulgarije, o.a. bekend vanwege de “ardei de raci”. Het woordje “raci” (mv. van “rac”) betekent letterlijk rivierkreeften, en deze kleine, vuurrode paprika’s zien er in de pan inderdaad wel een klein beetje uit als rood gekookte rivierkreeftjes. De paprika’s zijn pittig en zeer geschikt om te drogen. Je groenteman verkoopt vast en zeker geen ardei de raci, dus nemen we in arren moede 3 Hollandse rode paprika’s en een Spaans pepertje.

2 – 3 tenen knoflook
flink wat grof zout
verse peterselie of lavas

O.K. We hebben de kip in stukken gesneden, flink wat grof zout op een gloeiend hete plaat gestrooid en daar de stukken kip, de tomaten en de paprika’s op gelegd.

Zodra de stukken kip gaar en bruin zijn gaan ze in een grote schaal. De geroosterde tomaten en de paprika’s worden met een vork in grove stukken gedrukt. Die gaan erbij, evenals de geplette tenen knoflook en een bosje gehakte lavas of peterselie. Het geheel wordt overgoten met heet water, net voldoende om het allemaal zo ongeveer te bedekken, waarna het een half uurtje mag trekken.

Deze traditionele samarură eet je op kamertemperatuur met gloeiend hete mămăligă, smeuïg recht uit de pan of in stukken gesneden en geroosterd. De kip eet je met je handjes, het verrukkelijke vocht met een lepel en het geheel spoel je weg met een glas rode wijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *