Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Samarură de pui taraneasca
Saramură van kip op boerenwijze

Een saramură is een gerecht dat gewoonlijk wordt gemaakt met vis, zoals bijvoorbeeld in de saramură van forel. Die vis wordt geroosterd en vervolgens korte tijd gemarineerd in heet water met geroosterde tomaat en paprika, wat hete pepertjes; kruiden als dragon, lavas of peterselie, en dan nog een scheut azijn en wat peper en zout. In het zuiden van Roemenië wordt saramură ook vaak gemaakt met kip. Dat gaan we nu ook doen, en wel à la taraneasca.

Taraneasca, dat betekent zoveel als traditioneel-boeren-landelijk & aangenaam; zo van vroeger-toen-alles-beter-en-het-leven-nog-goed-was. Dat idee. “Saramură van kip zoals vroeger bij bonma op de boerderij” zeg dus maar, en dat gaat toch wel wat anders dan in andere recepten voor saramură van kip. De manier om deze saramură van kip te maken is niet op een rooster, maar op een gloeiend hete plaat. Die hete plaat wordt royaal bestrooid met grof zout. De kip wordt niet in stukken verdeeld, maar heel simpel dwars in tweeën gesneden en dan aan beide kanten op de hete plaat geroosterd, tegelijk met de tomaten en de paprika’s. Spaanse pepers komen er niet aan te pas, evenmin als brandewijn of azijn.

Saramură, zowel van kip als van vis, die eet je niet heet, maar afgekoeld, op kamertemperatuur. Het gerecht is heel geschikt voor een zomerse maaltijd in de buitenlucht.

Samarură van kip op boerenwijze

Voor deze landelijke saramură van kip op boerenwijze hebben we nodig:
1 – 2 kippen (misschien wel 3, afhankelijk van het aantal eters)
5 – 6 rijpe vleestomaten
5 – 6 ardei de raci*

*Olteniţa is een stad in het uiterste zuiden van Roemenië, aan de grens met Bulgarije, o.a. bekend vanwege de “ardei de raci”. Het woordje “raci” (mv. van “rac”) betekent letterlijk rivierkreeften, en deze kleine, vuurrode paprika’s zien er in de pan inderdaad wel een klein beetje uit als rood gekookte rivierkreeftjes. De paprika’s zijn pittig en zeer geschikt om te drogen. Je groenteman verkoopt vast en zeker geen ardei de raci, dus nemen we in arren moede 3 Hollandse rode paprika’s en een Spaans pepertje.

2 – 3 tenen knoflook
flink wat grof zout
verse peterselie of lavas

Samarură van kip op boerenwijze
Hak de kip in twee stukken (of laat de poelier het doen), strooi flink wat grof zout op een gloeiend hete plaat en leg daar de halve kippen, de tomaten en de paprika’s op. Laat de kippetjes mooi gaar en goudbruin worden.


Zodra de stukken kip gaar en bruin zijn gaan ze in een grote schaal. De geroosterde tomaten en de paprika’s worden met een vork in grove stukken gedrukt. Die gaan erbij, evenals de geplette tenen knoflook en een bosje gehakte lavas of peterselie. Het geheel wordt overgoten met heet water, net voldoende om het allemaal zo ongeveer te bedekken, waarna het een half uurtje mag trekken.

Samarură van kip op boerenwijze
Deze traditionele samarură eet je op kamertemperatuur met gloeiend hete mămăligă, smeuïg recht uit de pan of in stukken gesneden en geroosterd. De kip eet je met je handjes, het verrukkelijke vocht met een lepel en het geheel spoel je weg met een glas rode wijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *