Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă de salată verde
Slasoep

Sla in je soep?!

Het klinkt misschien een beetje vreemd, slasoep, maar voor wie nog nooit slasoep heeft geproefd zal dit gerecht beslist een aangename verrassing zijn. Deze slasoep is een gouwe ouwe in de Roemeense keuken. Lekker dikke, romige en voedzame soep met sla, uien, worteltjes, erwtjes en gerookt spek. De soep wordt gekruid met knoflook, dille en paprikapoeder, en gebonden met maar liefst een halve liter stevige yoghurt en twee eierdooiers. Je reinste troostvoedsel is het, deze soep.

Slasoep

Voor onze troostrijke Roemeense slasoep hebben we nodig:
2 kroppen sla
1 ons gerookt spek
8 – 10 bosuitjes, of een grote ui
een paar worteltjes
een kop (diepvries)erwtjes
5 teentjes knoflook
1 tl. scherp paprikapoeder
2 el. bloem
2 el. olie
1 l. water
½ l. melk
½ l. yoghurt
2 eierdooiers
1 bosje verse dille (of een flinke lepel droge)
zout en peper

Slasoep
Zet het spek op met de olie en laat het zachtjes uitbakken. Als het mooi begint te kleuren gaan de uitjes erbij, samen met het knoflook. Laat het rustig glazig en zacht worden. Dan strooi je er twee flinke eetlepels bloem overheen, en het paprikapoeder. Goed roeren. Dan gaat de melk erbij, met scheutjes tegelijk zodat de bloem het vocht kan opnemen zonder te gaan klonteren. Daarna doe je hetzelfde met het water, steeds met scheutjes tegelijk, en wachten tot het opnieuw kookt.


Maak de worteltjes schoon en snij ze in schijfjes. Die mogen in de pan, samen met de erwtjes. Was de sla en snij de bladeren klein. Die gaan nu ook bij de soep. Breng het opnieuw aan de kook en laat het 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Even proeven of er nog peper en zout bij moet.

Slasoep
Doe intussen de gehakte dille en de fijngehakte tenen knoflook in een aparte schaal of kom. Roer er de yoghurt door, samen met de twee eierdooiers. Schep twee of drie soeplepels hete soep door de yoghurt en roer het goed door. Dan gaat het yoghurtmengsel bij je soep. Nog eens allemaal goed roeren en klaar is het alweer.

Extra voedzaam kun je deze soep maken door van een paar eieren een omelet te bakken en die er, in repen gesneden, bij het serveren in de soep te leggen.

 

Slasoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *