Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă cu găluşte
Soep met griesmeelknoedels

Een complete maaltijd is het, deze Roemeense soep met knoedels, of “supă cu găluşte”. De naam klinkt nogal boertig, en dat is het eerlijk gezegd ook wel, maar het is er wel eentje waar je je vingers bij gaat aflikken. Dit is wat we gaan doen: we trekken een bouillon van een flink stuk vlees, wat groenten en wat aardappelen. In de zo gemaakte bouillon koken we de knoedels, en dat is onze supă cu găluşte. Het vlees zetten we apart op tafel met wat augurken en mosterd. Zo heb je de lekkerste bouillon ter wereld en daarna dan ook nog een stuk boterzacht vlees: een overvloedige maaltijd voor de helft van de moeite. Zowel in de zomer als in de winter werkelijk on-weer-staan-baar. Laat die boeren maar schuiven!

Soep met knoedels

Voor de soep met knoedels moeten we hebben:
Een stuk kalfs- of rundvlees

(De grootte en het soort hangt af van het aantal personen dat komt eten en van de dikte van je portemonnee)

1 ui
3 wortelen (of 2, en 1 peterseliewortel)
3 – 4 ferme aardappelen
vegeta of groentebouillon (poeder of blokjes)

en voor de knoedels:
80 gr. zachte boter (dat is gewoon roomboter die je een uurtje buiten de koelkast zet 😉
2 eieren
120 gr. griesmeel
zout, of nog wat groentebouillon

Soep met knoedels
De soep zelf is simpel: maak de wortels schoon en schil de aardappelen. Snij ze in een paar grote stukken. De ui hoef je alleen te pellen. Leg het allemaal in een grote pan water en zet die op het vuur. Breng het aan de kook. Als het kookt laat je vlees erin glijden. Wacht tot het opnieuw kookt en zet het vuur zo laag dat het een klein beetje pruttelt. Doe er wat bouillon of vegeta bij, naar smaak. Niet te veel, want zoals moeder altijd zei: je kunt er altijd nog bij doen, maar je krijgt het er nooit meer uit.


Zo. Nu wacht je gewoon tot je soep gaar is. Met kalfsvlees duurt dat zo’n anderhalf uur, rundvlees heeft iets langer nodig.

Soep met knoedels
Voor de knoedels druk je de boter plat met een vork. Meng het met de eieren en wat zout. Ten slotte gaat het griesmeel erdoor. Laat het een half uurtje rusten.


Ondertussen is het vlees gaar. Dat haal je samen met de aardappelen, de wortel en de ui uit de bouillon. De aardappelen werk je door een zeef terug in de soep. De wortelen pureer je ook, of je snijd ze in kleine stukjes, net wat je wil. Dat kan ook terug in de pan. De ui gaat in de vuilnisbak. Het vlees kun je in stukken snijden en in de soep gooien, maar dat zou ik alleen doen als je een klein beetje vlees en veel eters hebt. Het is namelijk veel en veel lekkerder om het in plakken gesneden apart bij de soep te serveren, met een lekkere augurkjes en een grote pot mosterd. Hou het dus warm onder folie tot je met je knoedels klaar bent.

Soep met knoedels
Terug dus naar de knoedels. Zet de soep op het laagste vuurtje zodat het nog net kookt, maar niet meer dan dat. Schep steeds een lepel van het griesmengsel, hou het boven je pan en schep dat dan met een tweede lepel van de eerste af, zodat je langwerpige balletjes krijgt. Die laat je in de soep glijden. Laat de knoedels in 10 – 15 minuten zachtjes kokend gaar worden en wellen.


Schep de soep met knoedels en al in borden, bestrooi het met wat peterselie en zet het op tafel, samen met het in plakken gesneden vlees, wat augurken en een potje mosterd.

 

Rundvleessoep met knoedels
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *