Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă de roşioară
Roomsoep van ruisvoorn

Een romig soepje van een visje dat bij ons veel wordt gevangen maar -ten onrechte, ten onrechte!- zelden wordt gegeten: voorn. Ze zwemmen rond in twee smaken: ruis-, rood- of rietvoorn (dat is drie keer hetzelfde visje), en blankvoorn. Die visjes hoef je ook niet te kopen, want we hebben allemaal wel een familielid, buurman of kennis die regelmatig met zijn/haar hengeltje langs de waterkant zit. Gewoon vragen of ze de voorns dit keer niet terug willen gooien, maar meenemen naar huis. Geen voorn gevangen? Dan neem je gewoon een ander zoetwater witvisje uit de karperfamilie, zoals brasem of kolblei. Dan kun je het in alle eerlijkheid natuurlijk geen soep van ruisvoorn meer noemen, maar het smaakt er beslist niet minder om. En als het helemaal mislukt is met het vissen dan ga je naar de visboer. Soms heb je geluk en verkopen ze voorn. Meestal heb je pech, en dan koop je wijting. Die komt dan wel uit de zee, maar is net als de voorn een uitstekend smakend witvisje dat al even onterecht even zwaar word ondergewaardeerd.

Soep van ruisvoorn

Voor onze romige soep van ruisvoorn hebben we nodig:
2-3 rietvoorns, blankvoorns of brasems
1 bos soepgroenten (ui, prei, wortel, pastinaak, peterseliewortel, selder)
zout en peper
1 el. mosterdzaadjes
2 laurierbladeren
2 el. bloem
100 ml. slagroom
1 bosje dille

Soep van ruisvoorn
Ontschub de visjes, haal ze leeg en was ze goed onder de koude kraan. Maak de groenten schoon en snij ze klein. Zet de vis, de soepgroenten, mosterdzaad, laurierbladeren en zout en peper op in 1½ l. koud water. Breng het aan de kook, schep het schuim eraf met een schuimspaan en laat het op een matig vuurtje 30 minuten koken.

Soep van ruisvoorn
Giet het allemaal door een zeef en breng de soep opnieuw aan de kook. Roer de bloem en de room door elkaar en bind daarmee de soep. Afproeven op peper en zout.

Soep van ruisvoorn
Voor het opdienen bestrooien met de fijngehakte verse dille.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *