Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă de roşioară
Roomsoep van rietvoorn

Een romig soepje van een visje dat bij ons veel wordt gevangen maar -ten onrechte, ten onrechte!- zelden wordt gegeten: voorn. Hoef je ook niet te kopen, want we hebben allemaal wel een familielid, buurman of kennis die regelmatig met zijn/haar hengeltje langs de waterkant zit.
Geen voorn gevangen? Dan neem je gewoon een ander zoetwaterwitvisje, zoals brasem of blankvoorn. En als het helemaal mislukt is met het vissen dan koop je bij de visboer een paar wijtingen. Dan kun je het in alle eerlijkheid natuurlijk geen soep van ruisvoorn meer noemen, maar het smaakt er niet minder om!

2-3 rietvoorns of brasems
1 bos soepgroenten (ui, prei, wortel, pastinaak, peterseliewortel, selder)
zout en peper
1 el. mosterdzaadjes
2 laurierbladeren
2 el. bloem
100 ml. slagroom
1 bosje dille

Ontschub de visjes, haal ze leeg en was ze goed onder de koude kraan. Maak de groenten schoon en snij ze klein. Zet de vis, de soepgroenten, mosterdzaad, laurierbladeren en zout en peper op in 1½ l. koud water. Breng het aan de kook, schep het schuim eraf met een schuimspaan en laat het op een matig vuurtje 30 minuten koken.

Giet het allemaal door een zeef en breng de soep opnieuw aan de kook. Roer de bloem en de room door elkaar en bind daarmee de soep. Afproeven op peper en zout.

Voor het opdienen bestrooien met de fijngehakte verse dille.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *