Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Pastramă de oaie la ceaun
Stoofpotje van lamspastrami

Dit bijzondere stoofpotje wordt gemaakt van lamspastrami, die typisch Roemeense specialiteit van gezouten en gedroogd vlees. Lamspastrami kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar met een klein beetje werk en een gezonde portie geduld kun je dat ook zelf maken. Het resultaat zal niet te vergelijken zijn met het spul uit de winkel, en ook dit stoofpotje staat of valt met de kwaliteit van het vlees en de smaak van knoflook en tijm waarmee de traditionele Roemeense pastrami is doortrokken.

300 gr. lamspastrami, gekruid met knoflook en tijm
1 paprika
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 doosje (250 gr.) champignons
½ l. bier
2½ dl. gezeefde tomaten (passata)
3 laurierbladeren
een paar hele zwarte peperkorrels
een snuf tijm
1 bosje peterselie

Giet het bier in een pannetje en breng het aan de kook. Snij de pastrami in blokjes en doe die bij het bier. Zet het vuur op een heel laag pitje en laat het afgedekt stoven tot het zacht is.

Snij de uien en de paprika in dunne ringen. Maak de champignons schoon en snij ze in plakken. Doe het allemaal bij het vlees. Hak of rasp de knoflooktenen. Die gaan ook in de pan, net als de laurierblaadjes, peperkorrels en tijm. Giet er het tomatensap bij en breng het opnieuw aan de kook. Laat het heel, heel zachtjes verder pruttelen zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken, ik stel voor toch zeker een half uurtje.

Bestrooi het met gehakte peterselie en serveer het stoofpotje van lamspastrami met mămăligă.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *