Roemeense recepten       Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Tocăniță de mazăre cu carne de porc
Stoofschotel van erwten en varkensvlees

Deze in Roemenië zeer populaire tocăniță of stoofschotel (ook wel “mâncare”, wat “eten” betekent) van erwten en varkensvlees lijkt verdacht veel op het Hongaarse borsos tokány. Dat is ook een pot van varkensvlees en erwten, maar wordt gekruid niet met paprikapoeder, zoals dit gerechtje, maar met een forse hoeveelheid zwarte peper.

Over hoe nat” of “droog” deze stoofschotel moet zijn, daarover verschillen de meningen. Sommigen vinden dat het meer een soort rijk gevulde soep moet zijn, anderen zweren bij een stoofpot waarvan het vocht zo goed als verdampt is, en de rest kiest voor de gulden middenweg. Vaak worden aan deze stoofschotel ook nog aardappelen toegevoegd.

Stoofschotel van erwten en varkensvlees

Voor deze stoofschotel van erwten en varkensvlees hebben we nodig:
800 gr. erwten (uit de diepvries)
600 gr. niet te mager varkensvlees
1 grote ui
2 – 3 worteltjes
2 dl. gezeefde tomaten
1 laurierblad
1 tl. scherp paprikapoeder
1 – 2 el. bloem
zout en peper
verse dille*

(*als je gedroogde dille gebruikt, doe die dan niet aan het eind, maar samen met de erwten in de stoofpot)

Stoofschotel van erwten en varkensvlees
Verhit een paar el. olie in een pan met een dikke bodem. Snipper de ui en bak hem zachtjes glazig. Ondertussen snij je het vlees in blokjes en de worteltjes in schijfjes. Zet het vuur hoog als de uien zacht beginnen te worden en doe het vlees in de pan. Bak het snel rondom bruin en haal de pan dan van het vuur. Strooi er het paprikapoeder over, zet de pan terug op het gas en giet er zoveel heet water bij dat het net onder staat. Worteltjes, tomatenpuree, een snuf zout en het laurierblad mogen er ook in. Breng het aan de kook en laat het op een laag vuurtje pruttelen tot het vlees zacht is.


Nu gaan de erwten erbij. Laat het nog tien minuutjes gaan, tot ook de erwtjes gaar zijn.

Stoofschotel van erwten en varkensvlees
Proef het af op peper en zout, bestrooi het met flink wat verse, gehakte dille en zet het stoofpotje op tafel met gekookte aardappelen of rijst.

 


download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *