Gerechten uit de keuken van Roemenië
Plăcintă cu chiftele din carne
Taart met gehaktballetjes
Nee. We gaan hier niet staan beweren dat dit nou een echt, typisch, onvervalst, traditioneel Roemeens gerecht is. Maar het is wel een heel bijzondere taart: hartig, gevuld met gehaktballetjes en met zure room. Of het nou eten is of snoepen weet ik niet, maar als je deze taart met gehaktballetjes op tafel zet weet je zeker dat je de volgende dag niet met een halve koelkast vol kliekjes zit te kijken.
Gehaktballetjestaart. Je wordt al vrolijk als je ernaar kijkt.
Voor deze feestige taart met gehaktballetjes hebben we nodig:
300 gr. gehakt (b.v. runder- of kalfsgehakt; h.o.h., kip…)
1 ei
zout en peper
evt.: kruiden naar keuze (voor het gehakt)
150 gr. kaas
3 eieren
250 gr. zure room
De zure room kun je evt. vervangen door kwark (plattekaas) of stevige yoghurt. Lekker fris en beter voor de lijn. Om het gehakt te kruiden zou dan b.v. munt of dille lekker zijn.
150 gr. bloem
1 tl. bakpoeder
½ tl. zout
Meng het vlees met het ei en kruid het naar wens, in ieder geval met peper en zout, en verder b.v. met peterselie, tijm, dille, oregano, paprikapoeder, etc. etc.. Rol er balletjes van en zet ze even in de koelkast of laat ze (als ze erg zacht zijn) een kwartiertje opstijven in de vriezer.
Voor het deeg klop je de eieren met een garde. Schep daar de room doorheen en meng het goed. Ten slotte gaan er het bakpoeder, het zout en geleidelijk al roerend- de bloem door. Zorg dat er geen klontjes in komen.
Bekleed een springvorm met bakpapier en vet het in. Giet er het beslag in en druk er de gehaktballetjes in. Niet overdrijven: ze hoeven er niet helemaal in te verdwijnen. Rasp de kaas en strooi die eroverheen.
Zet de taart in een op 200ºC. voorverwarmde oven en bak hem in 35 tot 40 minuten gaar en goudbruin.
Waarom moet er zure room in?
De zure room/crème fraîche/schmand is nodig om het beslag te maken. Zoals gezegd kan het vervangen worden door plattekaas of dikke, stevige yoghurt met een hoog vetgehalte.