Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Tochitură ardelenească
Tochitură uit Transsylvanië

Tochitură is een van de pijlers waarop de culinaire tradities van Roemenië rusten. Geen restaurant dat zichzelf Roemeens waagt te noemen of tochitură prijkt er op een prominente plaats op de menukaart.

Naar verluidt zijn er verschillende regionale variaties van dit gerecht. Zo zijn daar de tochitură moldovenească uit Moldavië, de tochitură muntenească uit Walachije, de tochitură dobrogeană uit het oostelijke Dobroedzja en deze tochitură ardelenească, de Transsylvanische versie.

Wat precies de verschillen zijn? Het is volkomen onduidelijk. Het ene recept gebruikt rode in plaats van witte wijn, het andere tomatenpuree, weer een ander doet het met gember, soms moet er paprikapoeder in, soms bouillon, wel knoflook/geen knoflook, met varkensvlees, met worst, met of zonder kippe- lams- of rundvlees en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het enige waar we zeker van zijn is dat de ingrediënten van de verschillende recepten geen enkel oorzakelijk verband schijnen te hebben met de gekozen naam. Laten we het er maar op houden dat je nooit precies weet wat er op tafel verschijnt en dat de naam alleen wat zegt over de herkomst van de kok of de locatie van het restaurant.

Wat alle recepten voor tochitură ieder geval wel zonder uitzondering gemeen hebben is dat het gaat om een potje van gestoofd vlees dat wordt opgediend met mămăligă, a.k.a. polenta, met daarop een Roemeens oog. Nee, dat is niets onsmakelijks, dat is gewoon een spiegelei. Op dat spiegelei wordt dan weer geraspte kaas gestrooid, zoals in Roemenië te pas en te onpas over van alles en nog wat geraspte kaas wordt gestrooid, maar dat is weer een ander verhaal. Dat bewaren we voor de volgende keer, want nu hebben we afspraak in de keuken met onze

tochitură ardelenească!

tochitură

Voor dit recept voor tochitură, voldoende voor 4 flinke eters, hebben we nodig:
3 gerookte worstjes
2 grote uien
2 wortelen
500 gr. kippenlevertjes
500 gr. varkensvlees
1 stukje verse gember van 2 -3 cm.
1 blik pruimtomaten
1 blokje groentebouillon
2 tenen knoflook
zout en peper
verse basilicumblaadjes
1 bosje verse peterselie

en verder:
4 kopjes (à 1 dl.) maïsmeel (polenta)
4 eieren
4 el. geraspte feta (in Roemenië zou je telemea gebruiken, een vergelijkbare kaas van schapenmelk)
augurkjes en ingemaakte pepertjes

tochitură
Voor deze tochitură snij je de worstjes in plakjes en bak je ze in wat olie. Haal ze uit de pan en bak in hetzelfde vet de kippenlevertjes, zo nodig met nog wat extra olie. Als ze gaan kleuren haal je ze eruit en leg je ze even apart.


Het varkensvlees heb je ondertussen natuurlijk in blokjes gesneden, de uien heb je gesnipperd en de wortelen in schijfjes gesneden. Dat mag nu allemaal in dezelfde olie, samen met de geraspte gember. Bak het op hoog vuur rondom bruin. Doe de kippenlevertjes terug in de pan, giet er het blik tomaten bij, het bouillonblokje en het glas witte wijn. Breng het aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de tochitură in een kleine drie kwartier gaar stoven.

tochitură
Tegen het einde van de kooktijd, als het vlees zacht begint te worden, neem je een fijne rasp en rasp je de tenen knoflook erboven. Kruid de tochitura met zout en peper en laat het verder pruttelen tot het vlees zacht is.


Ondertussen heb je natuurlijk je mămăligă gemaakt en voor ieder een spiegelei gebakken. Leg op ieder bord een flinke bol mămăligă. Daarop leg je een spiegelei en over dat ei rasp je de kaas. Naast die opgedirkte berg mămăligă schep je een royale portie tochitură. Bestrooi het ruimhartig met gehakte verse peterselie en wat gescheurde blaadjes basilicum en zet het op tafel met wat augurkjes, wat ingemaakte hete pepertjes en een koel flesje witte wijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *