Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ghiveci călugăresc
Monnikenstoofpotje

Nee, er gaan geen kloosterlingen in dit stoofpotje. Het is een recept uit de kloosters van de Roemeens-Orthodoxe kerk, zoals daar wel meer -vooral vegetarische- traditionele recepten bedacht zijn, met name met het oog op de vele vastendagen die de Orthodoxe kerk in acht neemt. Niet alleen de 40 dagen voor Pasen, maar ook 40 dagen “Filippusvasten”, in de tijd voor Kerstmis; twee weken “Moeder Gods-Vasten” in augustus; een paar weken “Apostelvasten” na Pinksteren, en dan wordt er nog het hele jaar door op woensdag en vrijdag geen vlees gegeten. Met al dat vasten is het dus niet verwonderlijk dat de brave călugări, de monniken, experts zijn geworden in het bij elkaar kokkerellen van weliswaar vleesloze, maar aangenaam smakende en voedzame potjes. Ghivece, dat zijn de aardewerken potten waarin al het smakelijks werd/wordt klaargemaakt. Vergelijk het met het Bulgaarse gyuvetsj of het Servische đuveč.

Vegetarische groenten stoofpot

Voor onze vegetarische groenten stoofpot van de monniken hebben we nodig:
1 dl. plantaardige olie
3 uien, fijngehakt
2 wortelen, in plakjes
2 groene paprika’s in blokjes
6 aardappelen in blokjes
1 aubergine in blokjes gesneden
2½ dl. dik tomatensap
150 gr. (diepvries)erwten
150 gr. sperziebonen
1 appel, ongeschild, maar wel in stukken gesneden
3-4 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
zout en peper

Vegetarische groenten stoofpot
Verwarm de olie in een grote pan, en bak er op laag vuur de ui, wortelen, paprika’s in voor 3-4 minuten. Doe er dan de aardappelen bij, en laat het nog eens 5 minuten bakken.


Doe er dan de rest van de groenten (erwten, bonen, aubergine) bij, samen met de appel en de laurierbladeren, zout en peper, en een half litertje water. Meng het allemaal goed en breng het aan de kook. Zet het vuur dan laag, doe het deksel op de pan en laat het allemaal een half uurtje rustig sudderen.

Vegetarische groenten stoofpot
Niet in roeren, want dan gaan de groenten kapot. Beter is het om af en toe wat met de pan te schudden, net als met kool.


Als het halve uur voorbij is doe je er het tomatensap bij, de geperste of geplette knoflooktenen, en zet je het nog eens zonder deksel 25-30 minuten in een niet al te warme oven. Geen oven? Dan ga je gewoon verder op het fornuis, maar leg het deksel dan wel schuin op de pan, want het vocht moet wat kunnen verdampen.


Je Roemeense vegetarische groenten stoofpot is klaar als de saus voldoende is ingedikt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *