Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Varză cu ciolan afumat
Witte kool met gerookte ham

Een klassieker uit de Roemeense keuken is het, deze stoofschotel van witte kool met ham, wortelen, uien paprika en tomaten. Door de kruiderij van paprikapoeder, tijm en de dille krijgt de kool een heel bijzondere smaak. In plaats van ham wordt ook vaak in schijven gesneden gerookt spek gebruikt. Het gerecht heet dan “varză cu kaizer”. De beroemdste versie is die met gehakt. Die heet varză a la Cluj; kool op de wijze van Cluj. In het voormalige Joegoslavië, met name in Servië, is een soortgelijk gerecht bekend onder de naam podvarak.

Witte kool met ham

Voor dit Roemeense potje van witte kool met ham hebben we nodig:
1 kleine witte kool
een stuk gerookte ham (zo veel als je lekker vind)
2 wortelen
1 groene paprika
2 uien
4 grote tomaten
4 el. olie
zout en peper
1 tl. (of meer, naar smaak) scherp paprikapoeder
1 tl. gedroogde tijm
verse dille

Witte kool met ham
Snij de kool in vieren en verwijder de stronk. Snij de stukken in dunne repen. Doe de koolreepjes in een braadpan, bestrooi ze met zout en meng het goed, een beetje knedend met je handen. Ontvel de tomaten (van onder inkruisen en even onderdompelen in kokend water, dan trek je de velletjes er zo af). Hak ze aan stukken en meng ze door de kool. Maak de ui, paprika en wortels schoon. Snij ze in fijne stukjes. Raspen mag ook. Snij ook de ham in (niet te kleine) blokjes of schijven en meng het allemaal onder de kool. Kruid het met peper, paprikapoeder en tijm. Doe er een kopje water bij, leg het deksel op de pan en zet hem op het fornuis. Even snel verhitten en dan op een laag vuurtje twintig minuten laten gaan. Af en toe wat omscheppen zodat het niet aanbrand.

Witte kool met ham
Verwarm je oven voor op 180ºC. Na de twintig minuten zet je de koolschotel zonder deksel in de oven (als je geen pan hebt die de oven in kan doe je het over in een ovenschaal). Laat het nog eens 20 minuten bakken.

Witte kool met ham
Tot slot strooi je er verse dille overheen. Serveer de witte kool met ham in ieder geval met van die lekkere ingemaakte groene pepertjes, en eventueel met mămăligă.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *