Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Varză à la Cluj
Kool op de wijze van Cluj

Cluj-Napoca (of gewoon Cluj) is de grootste stad van Transsylvanië. Dat “Napoca” is een bedenksel van de dictator Ceauşescu, die graag wilde dat de oorsprong van de stad de Dacisch-Romeinse nederzetting Napoca was. Feit is echter dat Cluj pas in de 12de eeuw is gesticht op destijds (tot 1918) Hongaars grondgebied door kolonisten uit Duitse streken, die hun nederzetting “Klausenburg” noemden. En hoewel de Duitsers als bevolkingsgroep nagenoeg uit de stad zijn verdwenen, zal deze ovenschotel, met als voornaamste ingrediënt witte kool of zuurkool, wellicht bij hun haar oorsprong hebben.

Kool als in Cluj

1 witte kool

Of dit gerecht gemaakt moet worden met rauwe kool of met zuurkool, daarover zijn de meningen verdeeld. Als je het met zuurkool wil proberen, neem dan een pond. Goed laten uitlekken en de rest van het recept blijft hetzelfde.

1 kg. gehakt
1 ui
1 kopje rijst
olie (of reuzel)
2 dl. gezeefde tomaten (of een blik gepelde, dat mag ook natuurlijk)
zure room
dille
zoet paprikapoeder
een paar plakjes gerookt spek
zout en peper

Verwarm de oven voor op zo’n 200ºC.

Kook de rijst in gezouten water. Snipper de ui en bak ze in 2 el. olie en 2 el. water. Als de ui glazig wordt gaat het gehakt erbij en een snuf zout. Als het mooi bruin gebakken is gaat er de uitgelekte gekookte rijst bij, 1 el. tomatensaus, 2 el. zure room, paprikapoeder, zout en peper en wat water. Meng het goed en zet het even opzij.

Nu de kool: maak hem schoon en snij hem in dunne reepjes. Verhit een pan met 2 el. olie en bak daar onder steeds roeren de kool in. Na 3 minuten blus je het met een kopje heet water. Laat het koken tot het water is verdampt en de kool gaar is. Doe er dan de gehakte dille, een el. tomatensaus, tijm, en zout en peper bij.

Vet een ovenschaal in met wat olie. Over de bodem gaan eerst 2 el. zure room en 3-4 el. tomatensaus. Dan de helft van de kool, daarover wat tomatensaus, dan het met de rijst gemengde gehakt. Daarover gaat weer een laagje tomatensaus en dan de rest van de kool. Daarover gaat de rest van de tomatensaus en een paar plakjes gerookt spek.

Dan gaat de schaal de hete oven in voor zo’n 40 minuten., of tot de bovenkant mooi bruin is en het vocht langs de randen omhoog borrelt.

Serveer je “varza a la Cluj” warm, met zure room en mamaliga.

 

Kool als in Cluj
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *