Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Salam de biscuiti
Worst-koekjes

Terug naar je kindertijd met deze heerlijke koekjes, die er niet uitzien als koekjes, maar als stukjes worst. Zo leer je al snoependerwijs dat lang niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Voor deze Roemeense worst-koekjes hebben we nodig:
500 gr. koekjes (gewoon van die harde biscuitjes)
3½ dl. melk
100 gr. boter
5 el. suiker
4 el. cacao
50 gr. gekonfijte vruchtjes
een scheutje rum

Worst-koekjes
Hak de koekjes in kleine stukjes. Niet met een keukenmachine, want dan krijg je poeder. Gewoon met de hand. Snij de gekonfijte vruchtjes klein, in stukjes van zo’n halve centimeter. Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken kun je ze bestrooien met een beetje suiker.


Verwarm de melk in een steelpan op een laag vuur. Doe de suiker erbij en roer tot het helemaal is opgelost.

Worst-koekjes
Doe de cacao in een kommetje en meng het met 2-3 el. melk. Roer het dan door de pan (als je de cacao meteen in de pan strooit heb je alle kans dat het gaat klonteren). Doe er de in blokjes gesneden boter bij en laat ze smelten.


Laat het mengsel iets afkoelen en doe er de rum door. Niet te veel: een klein scheutje maar, anders wordt het te scherp. Als je bang bent dat je alcohol binnenkrijgt, giet de rum dan in de hete melk en houd het even tegen de kook aan (alcohol verdampt op 78 ºC.). En anders laat je de rum maar helemaal weg.

Worst-koekjes
Giet de afgekoelde melk over de stukjes koek. Meng het voorzichtig en roer er ook de vruchtjes doorheen. Leg het mengsel in de vorm van een worst op een stuk plasticfolie. Vorm er dan met behulp van dat folie een mooie worst van, zoals op de foto hieronder

Laat de worst in de koelkast opstijven, een uurtje of twee, drie. Zet een potje thee, snij de afgekoelde worst in plakken, pak er een mooi boek bij en ga lekker in een hoekje zitten snoepen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *