Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Cârnați cu piure de gutui și țelină
Worst met puree van kweeperen en bleekselderij

Het najaar is het seizoen van de kweeperen. De groentewinkels liggen er vol mee, en heb je het geluk om een kweeperenboom in je achtertuin te hebben, dan kun je in de herfst verzekerd zijn van een rijke oogst. Van een beetje boom vul je zo een paar kisten vol met de fraaie helgele vruchten. Maar dan? Wat doe je er eigenlijk mee? Een zoektochtje op internet langs de receptensites levert niet veel meer op dan -uiteraard- de welbekende en niet te versmaden gelei, maar daar blijft het eigenlijk wel zo’n beetje bij. Een taart van kweeperen, een cupcakeje misschien, maar veel verder komt het allemaal niet. In Roemenië, daar weten ze wel raad met kweeperen. Ook daar maken ze er gelei mee, maar ook bijvoorbeeld soep, zowel koude, zoete kweeperensoep als een goed gevulde maaltijdsoep van kweeperen, of bijvoorbeeld deze worst met puree van kweeperen en bleekselderij. De vette gebraden varkensworsten, het frisse zuur van de kweeperen en het kruidige van de bleekselderij vormen een erg lekkere combinatie.

Worst met puree van kweeperen

Worst met puree van kweeperen en bleekselderij voor vier personen, dat maak je met:
4 varkensworsten
3 kweeperen
2 stengels bleekselderij
1 ui
zout en peper
suiker

Worst met puree van kweeperen
Bak de worsten in wat olie of boter aan alle kanten mooi bruin en gaar. Haal ze uit de pan en zet ze apart.


In het achtergebleven vet bak je de gesnipperde uien glazig. Ondertussen schil je de kweeperen en verwijder je de zaadjes. Hak ze in stukken. Snij ook de bleekselderij in stukjes. Dat gaat allemaal in de pan. Kruid het met een snuf zout, royaal zwarte peper. Doe er een scheut water bij, leg het deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje smoren. Ga af en toe met een houten lepel over de bodem zodat de puree niet aanbrandt.

Worst met puree van kweeperen
Na een half uurtje zullen de kweeperen zacht zijn. Wat nog niet uit elkaar is gevallen duw je met je pollepel tot prut. Proef de puree af op zout en peper, en op suiker. Er mag rustig een halve eetlepel bij, misschien meer, naar smaak. Als de puree te dik geworden is doe je er nog wat water bij.


Is de puree goed? Dan gaan de worsten er weer bij. Laat het op een zacht vuurtje nog even gaan tot de worsten door en door warm zijn.


Deze worst met puree van kweeperen en bleekselderij is lekker met gebakken aardappeltjes.

Worst met puree van kweeperen

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met appels i.p.v. kweeperen. In dat geval kan de suiker achterwege blijven.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *