Gerechten uit de keuken van Servië
Pogačice od krumpira
Aardappelpannenkoekjes
Pogačice, dat is het diminutief van pogača, wat zoveel betekent als “brood”. Broodjes van aardappelen, zo luidt dus de naam van deze bekoorlijke versnaperingetjes van aardappelen, eieren en maïsmeel. Ze worden goudbruin gebakken in de koekenpan, dus laten wij ze maar aardappelpannenkoekjes noemen. Razend populair in heel Centraal-Europa en ver daarbuiten zijn ze. Zo kennen we ze o.a. als Erdäpfelkrapferl uit Oostenrijk, als bramboráky uit Tsjechië en als zemiakové placky uit Slowakije. In buurland Hongarije staan de aardappelkoekjes bekend als tócsni en bij de Roemeense buren als chiftele de cartofi. Waarin deze Servische aardappelkoekjes zich onderscheiden van al die andere, dat is het meel. Zoals gezegd gebruiken we in deze pannenkoekjes geen tarwebloem, maar maïsmeel, wat de pannenkoekjes onmiskenbaar anders dan anders maakt. Maar met wat voor meel we ze ook maken, ze zijn en blijven onweerstaanbaar. Als bijgerecht bij een stuk vlees of een stoofpot, als op zichzelf staand lunchgerecht, als tussendoortje of als borrelhap, eventueel met een smakelijk sausje ter verhoging van de feestvreugde. Zeker wanneer de aardappelpannenkoekjes met ham en kaas worden gevuld, zoals in dit recept uit Servië.
Voor onze Servische aardappelpannenkoekjes met ham en kaas hebben we nodig:
1 kg. aardappelen
2 eieren
200 gr. kaas
100 gr. maïsmeel
100 gr. ham
1 el. gehakte peterselie
zout en peper
Kook de aardappelen gaar, pel ze en werk ze door een aardappelpers. Rasp de kaas en snij of hak de ham in flinterdunne stukjes. Meng de aardappelpuree met de ham en de geraspte kaas, de eieren, het maïsmeel en de peterselie. Breng het mengsel op smaak met zout en peper, kneed er een deeg van en vorm er een rol van. Van die rol snij je plakken van een kleine centimeter dik. Bak de aardappelpannenkoekjes in een laagje hete olie aan beide kanten goudbruin, laat ze even uitlekken op keukenpapier en eet ze terwijl ze nog lekker heet zijn.