Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

Krumpir salata
Aardappelsalade

Deze aardappelsalade wordt niet gemaakt met mayonaise of room, maar met wijnazijn en olie. Het resultaat is een lichte salade, ideaal als begeleiding van b.v. gegrild vlees of gebraden worstjes. Vooral op zomerse dagen natuurlijk, maar ook als de zon zich wat minder laat zien is het een erg lekker bijgerecht.

aardappelsalade

1 kg. vastkokende aardappelen.
2 kleine uien, zeer dun gesneden, of een bosje lente-uitjes
4 el. witte wijnazijn
4 el. mais- of arachideolie
zout en peper

Kook de aardappelen in de schil gaar. Beslist niet langer dan nodig: ze moeten stevig blijven.

Ondertussen maken we in een grote kom de vinaigrette. Zout lost niet goed op in olie, dus meng je eerst de wijnazijn met een royale snuf zout, laten we zeggen een kleine theelepel. Dan klop je er krachtig de olie doorheen. Meng het met de uien en kruid het met flink versgemalen peper.

Pel de gare aardappelen als ze nog goed warm zijn en snij ze in niet te dunne plakken. Schep ze voorzichtig door de vinaigrette. Laat het zo een half uurtje staan. Schep het nog eens om en proef nog even of er genoeg zout en peper door zit voor je het op tafel zet.
Zet de salade liever niet in de koelkast, dat gaat ten koste van de smaak. De olie wordt al snel wat ranzig en je aardappelen papperig.

Aan deze salade kun je eventueel van alles toevoegen: kruiden (zoals peterselie, bieslook, dille, basilicum etc., etc.), gekookte eieren, ham, geroosterde paprika, (restjes) gekookt of geroosterd vlees, vis, enzovoort enzoverder.

Krumpir salata
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *