Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Rolat od ajvara
Ajvar rollade

Deze hartige “ajvar rollade” wordt gemaakt van een deeg van eieren, zure room en ajvar. Het wordt als een grote lap gebakken in de oven, vervolgens bestreken met een mengsel van ham, augurken, eieren en roomkaas. In plaats van die kaas zou je ook kajmak kunnen gebruiken. De lap wordt opgerold, in de koelkast gezet om op te stijven en tenslotte in mooie schijfjes gesneden. Het is geschikt als voorgerechtje bij een feestelijke lunch of diner of als sjiek borrelhapje en smaakt net zo goed als dat het eruit ziet.

Ajvar rollade

Deze ajvar rollade wordt ook vaak gemaakt met dat typisch Dalmatische ingrediënt, snijbiet. Dan is-ie niet rood, maar groen, en minstens net zo lekker.

Voor deze feestelijke ajvar rollade hebben we nodig:
7 eieren
5 el. bloem
1 zakje bakpoeder
200 gr. zure room
3 el. ajvar
zout
200 gr. ham
50 gr. augurken
300 gr. roomkaas of kajmak

Ajvar rollade
Scheid van 5 eieren de eiwitten van de dooiers en klop ze tot sneeuw. Klop in een andere kom de 5 eierdooiers samen met 5 el. bloem, bakpoeder, een snuf zout, de zure room en de ajvar. Meng de stijf geklopte eiwitten voorzichtig onder dit deeg.


Bekleed een bakplaat met bakpapier. Hier spreid je het deeg over uit. Zet het in een op 200ºC. voorverwarmde oven en bak het goudbruin. Dat duurt ongeveer 20 minuten.

Ajvar rollade
Als je het uit de oven haalt bedek je het met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen, anders wordt het hard en kunnen we het straks niet meer oprollen. Laat het zo afkoelen.


Kook ondertussen de twee overgebleven eieren hard. Hak de ham en de augurken fijn, prak de eieren en meng het allemaal met de roomkaas. Dit mengsel smeer je over de afgekoelde korst. Die rol je op met behulp van een kaasdoek. Lat de ajvar rollade in de koelkast opstijven, en snij hem voor het opdienen met een scherp mes in plakken.

 


download dit recept

Eén reactie op “Ajvar-rollade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *