Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Čorba od belog pasulja i oraha
Soep van witte bonen en walnoten

In de donkere dagen voor kerst, als de zakken walnoten weer in de winkel liggen, dan maken we deze stevige soep. Een romig, bijzonder, verrassend, voedzaam, hartverwarmend en daarbij ook nog eens 100% vegetarisch soepje. De bonen en de melk zorgen voor de romig-zachte, dikke textuur. De paprika, het pittige Spaanse pepertje, de rozemarijn en de walnoten doen de rest.

Bonensoep met walnoten

witte bonensoep met walnoten 2 rode uien
witte bonensoep met walnoten 1 teen knoflook
witte bonensoep met walnoten olijfolie
witte bonensoep met walnoten 100 gr. witte bonen
witte bonensoep met walnoten 1 dl. melk
witte bonensoep met walnoten het sap van 1 citroen
witte bonensoep met walnoten 1 rode paprika
witte bonensoep met walnoten 1 Spaans pepertje
witte bonensoep met walnoten 1 tl. tomatenpuree
witte bonensoep met walnoten (evt.) 1 snuf suiker
witte bonensoep met walnoten 40 schoongemaakte walnoten
witte bonensoep met walnoten 2 el. room
witte bonensoep met walnoten 1 takje rozemarijn
witte bonensoep met walnoten 1 teentje knoflook
witte bonensoep met walnoten 2 sneetjes witbrood

Zet de bonen een nacht van tevoren in koud water. De volgende dag giet je ze af. Giet er vers water bij, zet ze op het vuur en breng ze aan de kook. Laat ze 5 minuten koken. Giet ze dan opnieuw af, geef ze weer vers water en kook ze tot ze gaar zijn.

Terwijl je witte bonen staan te koken snipper je de uien. Bak de helft van de uien in een lepel olie tot ze glazig worden. De laatste paar minuten gaat het gehakte teentje knoflook erbij.

Als de uien goed zijn doe je de bonen in de pan met 2½ dl. van hun kookvocht en de deciliter melk. Breng het aan de kook en kook het een kwartiertje op een laag pitje.

Nu ga je de soep te lijf met je staafmixer. Maak het allemaal fijn en breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap. Leg er het takje rozemarijn in. Heel zachtjes verder laten pruttelen en af en toe roeren, want anders brand het aan.

Maak de paprika schoon en snij hem in kleine stukjes. Verwijder het zaad uit het pepertje en snij ook dat in hele kleine reepjes. Bak ze in een lepel olie samen met de andere helft van de uien. Als de ui glazig is roer je de groenten door de soep.

Hak de walnoten fijn. Verwarm ze in 2 el. olie heel, heel zachtjes tot ze gaan geuren. Pas op dat ze niet verbranden! Roer er de room door. Dat mengsel roer je door de bonensoep. Proef af op peper en zout en doe er (evt.) een snuf suiker door.

Rooster de 2 sneetjes witbrood onder de gril. Snij het tweede teentje knoflook doormidden en smeer daarmee de geroosterde boterhammen me in. Snij ze in blokjes.

Serveer de soep van witte bonen en walnoten bestrooid met het geroosterde brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *