Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Čorba od belog pasulja i oraha
Soep van witte bonen en walnoten

Servische bonensoep, dat hartverwarmende bordje troost van bonen en gerookt vlees, dat kennen we. Helaas is het genot van deze kostelijke soep niet weggelegd voor de zonder-vlees-eters, want Servische bonensoep zonder het gerookte vlees is simpelweg geen
Servische bonensoep. Deze bonensoep met walnoten -zonder vlees- is zeker niet minder Servisch en is hèt alternatief voor de verstokte vegetariër. In de donkere dagen voor kerst, als de zakken vol met verse walnoten weer in de winkel liggen, dan maken we deze stevige soep. Een romig, bijzonder, verrassend, voedzaam, hartverwarmend en daarbij ook nog eens 100% vegetarisch soepje. De bonen en de melk zorgen voor de romig-zachte, dikke textuur. De paprika, het pittige Spaanse pepertje, de rozemarijn en de walnoten doen de rest.

Bonensoep met walnoten

Voor onze Servische bonensoep met walnoten halen we in huis:
2 rode uien
1 teen knoflook
olijfolie
100 gr. gedroogde witte bonen
1 dl. melk
het sap van 1 citroen
1 rode paprika
1 Spaans pepertje
1 tl. tomatenpuree
(evt.) 1 snuf suiker
40 schoongemaakte walnoten
2 el. room
1 takje rozemarijn
1 teentje knoflook
2 sneetjes witbrood

Bonensoep met walnoten
Zet de bonen een nacht van tevoren in koud water. De volgende dag giet je ze af. Giet er vers water bij, zet ze op het vuur en breng ze aan de kook. Laat ze 5 minuten koken. Giet ze dan opnieuw af, geef ze weer vers water en kook ze tot ze gaar zijn.


Terwijl je witte bonen staan te koken snipper je de uien. Bak de helft van de uien in een lepel olie tot ze glazig worden. De laatste paar minuten gaat het gehakte teentje knoflook erbij.

Bonensoep met walnoten
Als de uien goed zijn doe je de bonen in de pan met 2½ dl. van hun kookvocht en de deciliter melk. Breng het aan de kook en kook het een kwartiertje op een laag pitje.


Nu ga je de soep te lijf met je staafmixer. Maak het allemaal fijn en breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap. Leg er het takje rozemarijn in. Heel zachtjes verder laten pruttelen en af en toe roeren, want anders brand het aan.

Bonensoep met walnoten
Maak de paprika schoon en snij hem in kleine stukjes. Verwijder het zaad uit het pepertje en snij ook dat in hele kleine reepjes. Bak ze in een lepel olie samen met de andere helft van de uien. Als de ui glazig is roer je de groenten door de soep.


Hak de walnoten fijn. Verwarm ze in 2 el. olie heel, heel zachtjes tot ze gaan geuren. Pas op dat ze niet verbranden! Roer er de room door. Dat mengsel roer je door de bonensoep. Proef af op peper en zout en doe er (evt.) een snuf suiker door.

Bonensoep met walnoten
Rooster de 2 sneetjes witbrood onder de gril. Snij het tweede teentje knoflook doormidden en smeer daarmee de geroosterde boterhammen me in. Snij ze in blokjes.


Serveer de soep van witte bonen en walnoten bestrooid met het geroosterde brood.

 


download dit recept

4 reacties op “Bonensoep met walnoten

  1. Interessant ..deze vegetarische improvisatie. Ik zou het dan duidelijk aangeven als Servische bonensoep met een twist. Omdat: Servische bonensoep nooit gepureerd /gebonden gemaakt /gegeten. wordt .als je al een vega soep wil maken ..dan hoeven die walnoten niet eens bij. En een belangrijk onderdeel van een echte Servische bonensoep is zaprska..en dat is dat je aan het einde als je de soep gekookt hebt hem bindt met een beetje olie met meel en paprikapoeder (heet) ..die je tot een roe gemaakt hebt. Het hoeft niet .het maakt de soep dikker en calorische maar is een origineel. Nogmaals ..leuke twist op de Servische bonensoep -dit recept ..voor mensen die niet op de bonen en groenten willen kouwen maar een warme smoothie met knapperig walnoot je erbij willen 😉 . Bij de soep eet je brood ,verse ui of zuurkool of andere zuur uit de blik (augurk paprika ,tomaten etc) als salade.

    1. Tsja… zo te zien gebeurt er met die tomatenpuree niets, en ik zou ook niet weten wat een theelepeltje van het spul zou kunnen bijdragen aan deze bonensoep. Misschien is de tomatenpuree stiekem in het recept geslopen omdat het in de traditionele Servische bonensoep wel serieus mee mag doen? Macht der gewoonte? Ik zou zeggen: gewoon weglaten.

      1. Tomatenpuree hoort mee gebakken te worden met ui en groente..het heeft extra smaak..en kleur aan het gerecht. Wel doen dus .in dit recept is dit niet benoemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *