Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Čorba od koprive
Brandnetelsoep

Brandnetelsoep staat niet vaak op het menu en dat is een beetje raar, want het is erg lekker en gemakkelijk te bereiden. Daarbij is het ook nog eens akelig gezond: brandnetels bevatten een aanzienlijke hoeveelheid chlorofyl, minerale zouten en daarbij ook nog eens vitamine C en vitamine A. Het is bloedzuiverend, ontsteking werend, helpt tegen vermoeidheid, is vocht afdrijvend en er wordt ook nog van gezegd dat het helpt tegen allergieën zoals hooikoorts.

Of dat allemaal waar is weet ik niet, maar als het bovenstaande je niet kan overtuigen is hier het laatste argument in het pleidooi voor de brandnetel: het groeit gratis en voor niks langs de weg.

Gratis. Hoort u dat?

G-R-A-T-I-S!!!

Brandnetelsoep

Voor onze brandnetelsoep gaan we eerst brandnetels plukken. Pluk alleen de toppen van jonge planten, minstens 20 voor een liter soep.

verder hebben we nodig:
Brandnetelsoep 1 l. groentebouillon (1 l. water en een bouillonblokje mag ook)
Brandnetelsoep 2 el. bloem
Brandnetelsoep 2 el. kajmak
Brandnetelsoep zout en peper
Brandnetelsoep wat dikke, volle yoghurt of zure room voor het serveren

Spoel de brandnetels goed schoon, snij het harde steeltje van de bladeren en hak ze fijn.

Breng de groentebouillon aan de kook en kook daarin de brandnetels een paar minuten. Haal het van het vuur.

Meng de bloem met een klein beetje water en roer het door de soep.

Zet het terug op het vuur en breng het opnieuw aan de kook. Doe er de kajmak bij en kruid het met zout en peper. Haal de brandnetelsoep van het vuur en maak ze fijn met een mixer.

Serveer de brandnetelsoep met een flinke lepel yoghurt of zure room. Als je er nog een stuk stevig brood bij geeft kom je al aardig in de buurt van een complete maaltijd.

 

Brandnetelsoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *