Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Ćevapčići
De beroemde gehaktworstjes

Ćevapčići (of: cevapi) zijn op de hele Balkan populair, en er lijken net zoveel recepten voor te zijn als er koks zijn. In Roemenië heten ze mititei en zijn ze gekruid met o.a. tijm en knoflook; in Bulgarije zijn ze een stuk groter en heten ze kebapcheta, en ook in Kroatië, Bosnië en Macedonië hebben ze zo hun eigen idee over hoe deze worstjes zouden moeten smaken.

Feit is dat het woord haar oorsprong heeft in het Perzische “kebab”, een woord dat ook in het Turks gangbaar is. Via de Ottomaanse overheersers werden de gehaktworstjes als “cevapi” verspreid over de hele Balkan.

cevapcici

Ćevapčići

In Servië worden cevapcici gewoonlijk geserveerd per 5 stuks, of een dubbele portie van 10 voor de èchte mannen. Ze worden gegeten met frietjes of pitabrood, somun of lepinje genoemd, een bergje gehakte rauwe uien en een klodder ajvar of kajmak. Ketchup, tartaarsaus of knoflooksaus gaan er ook prima mee samen.

Hieronder twee Servische recepten voor de onvolprezen gehaktworstjes:

Ćevapčići van rund- en lamsvlees
1 pond lamsgehakt
1 pond rundergehakt
1 ei
een beetje tabasco
1 theelepel oregano
1 theeleplel zout
1 tl. scherp paprikapoeder
2 tenen gehakte knoflook
3-4 eetlepels runder- of groentebouillon


Het is eigenlijk heel simpel, zoals alle goede dingen in het leven simpel zijn: gewoon alle ingrediënten goed mengen, grondig kneden en er dan worstjes van maken, zo breed als de palm van je hand en zo dik als een vinger. Het lekkerst is als je de cevapi een paar uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast zet zodat de smaak van de kruiden goed door het vlees kan trekken. Dan gaan ze op de grill. Houtskool, elektrisch of een grillpannetje: kan allemaal, als-ie maar heet is. Laat de cevapcici er mooi bruin en gaar op worden maar laat ze er niet te lang op liggen, want dan worden je cevapi droog en taai. Van buiten goudbruin en van binnen zacht, zo willen we het graag. Feest.

Hier is lamsvlees gebruikt, niet alleen om de smaak maar ook vanwege het vet. Vet is een goede smaakgeleider. Als je niet van lamsgehakt houd is varkensvlees een goed alternatief.

Ćevapčići van rund- en varkensvlees

1 pond HOH gehakt (rund/varken)
1 fijngesneden ui
2 fijngehakte tenen knoflook
1 ei
1 el. mild paprikapoeder
zout en peper

cevapcici
Meng alles goed door elkaar, maak er worstjes van en zet ze minstens twee uur, maar liever langer, in de koelkast. Trekken de smaken goed door het vlees. Leg je gehaktworstjes op een hete grill tot ze mooi bruin zijn. Cevapcici zijn lekker met pitabrood, fijn gesneden rauwe ui en ajvar, kajmak of dikke, romige yoghurt.

cevapcici

Nog meer recepten voor cevapcici?
Ljuti cevapcici
Leskovački cevapcici
cevapi uit Banja Luka
cevapcici uit Sarajevo
cevapi uit Užice
Bosnische cevapcici
Roemeense mititei
Bulgaarse kebapcheta

 

Ćevapčići
download dit recept

6 reacties op “Ćevapčići

  1. Betere cevapcici heb ik niet vaak gegeten. Een uitstekend recept . Ik heb echt genoten. Bouillon heb ik niet gebruikt.

    1. Ze zijn ontstaan in de tijd dat de balkan door ottomanen bezet werd. Het is gebaseerd op turks kebab maar is door de Serven een eigen versie van ontstaan en zo verspreid in Servië en Bosnië. Je kan het googlen (hajduk cevapi en leskovac cevapi). Betekent niet dat ze in Bosnië minder populair zijn of dat beide naties het claimen als hun eigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *