Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Užički ćevapčići
Ćevapčići uit Užice

Užice, hoofdstad van de regio Zlatibor in het westen van Servië, staat bekend om de ongerijpte kaas, de kajmak. Of ze nu oud, jong, zuur of zout is: de kajmak uit Užice is de natte droom van iedere kajmak-liefhebber. Men zegt dat dat komt door de grazige bergweiden en de heldere, frisse lucht waar het vee jaar in, jaar uit van mag genieten, en waarvoor ze de mensheid beloont met melk van zulke hoge kwaliteit dat er een onwaarachtig smakelijke kajmak van gemaakt kan worden.

Met die kajmak gaan we deze cevapcici dus niet maken. Helaas niet, want “gewone” kajmak is hier al moeilijk te krijgen, en als je weet dat het zelfs in Servië al een hele tour is om aan kajmak uit Užice te komen, dan begrijp je dat we dat wel uit ons hoofd kunnen zetten. Wat we wel kunnen doen, dat is onze kajmak zelf maken. En met die zelfgemaakte kajmak maken we vervolgens deze cevapicici uit Užice.

Užički ćevapčići zijn “gewone” cevapcici, kleine gehaktworstjes, in dit geval gemaakt van rundvlees, die worden overgoten met een mengsel van gesmolten kajmak, geroosterde paprika’s en knoflook.

cevapcici uit Užice

Voor onze ćevapčići uit Užice hebben we nodig:
1 kg. rundvlees, beslist niet te mager
1 tl. zout
150 gr. kajmak
2 rode paprika’s
2 tenen knoflook

Cevapcici uit Užice
Snij het rundvlees in stukjes en werk het door de vleeswolf. Zet het een nacht weg.


De volgende dag rooster je de paprika’s op de hete gril tot het vel zwart wordt en blaren trekt. Doe ze in een plastic zak, blaas er lucht bij, knoop het dicht en laat het een kwartiertje liggen. Nu kun je de velletjes er met een doek heel makkelijk af wrijven. Snij de paprika’s in stukjes en doe ze in een pannetje. Rasp er de knoflook overheen.

Cevapcici uit Užice
Terwijl de paprika’s op de gril liggen werk je het vlees een tweede keer door de vleesmolen. Meng het met zout naar smaak, ik zou zeggen een theelepel, en vorm er cevapcici van: worstjes zo dik en zo lang als een vinger. Maak daarbij je handen nat, dan gaat het een heel stuk makkelijker. Leg ze meteen op de hete gril en rooster ze rondom mooi bruin.


Doe de kajmak in het pannetje met de paprika’s en warm het op, zodat de kajmak smelt. Doe de cevapcici op voorverwarmde borden en overgiet ze met de saus van gesmolten kajmak en paprika. Serveer met gesnipperde rauwe uitjes en frietjes.

Nog meer gehaktworstjes?
cevapcici
Leskovački cevapcici
ljuti cevapcici
cevapcici uit Banja Luka
cevapcici uit Sarajevo
Bosnische cevapcici
Roemeense mititei
Bulgaarse kebapcheta

 

Cevapcici uit Užice
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *