Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Đuveč sa pirinčem
Djuvec rijst

Deze djuvec-rijst is een van de pijlers van de Servische keuken. Het is een soort risotto van rijst met groenten (ui, paprika en erwten), een lepel ajvar en wat tomatenpuree. Het is heerlijk als bijgerecht bij vlees of vis, maar kan ook heel goed op eigen beentjes staan, bijvoorbeeld als lichte vegetarische lunch, misschien met nog een kleine salade erbij.

Djuvec rijst is heel eenvoudig te maken, nog veel simpeler dan een risotto. Wat wel belangrijk is, dat is de soort rijst die je voor je djuvec neemt. Wat we moeten hebben is langgraanrijst. Die kookt zichzelf eigenlijk gaar. Je hoeft er niets aan te doen, alleen het deksel op de pan laten zitten en je handen thuis houden. Tegen de tijd dat de rijst gaar is, hebben ook de groenten tijd genoeg gehad om van je pannetje rijst een pannetje djuvec te maken.

Djuvec rijst

Voor onze djuvec rijst hebben we nodig:
langgraanrijst, 1 dl. (1 theekopje) p.p.
1 ui
1 paprika
dieprvieserwten, 1 dl. p.p.
1 el. ajvar
1 tl. vegeta (of groentebouillon)
1 el. tomatenpuree

Djuvec rijst
Snipper de ui en bak je hem in een paar el. olie tot hij glazig wordt. De paprika maak je schoon en snij je in stukjes. Die mogen ook even meedoen, tot de ui gaat kleuren. Doe er dan de rijst bij en roer het goed om, zodat de rijst alle olie opneemt. Dan gaat er water bij: 2 maal meer water dan rijst, dus op 1 dl. rijst neem je 2 dl. water. Breng het opnieuw aan de kook, doe er dan de (niet ontdooide) diepvrieserwten, de tomatenpuree, een lepel ajvar en de vegeta bij. Als je meer dan 1 kopje rijst gebruikt, dan neem je daar natuurlijk ook wat meer van. Breng alles opnieuw aan de kook, zet de pan dan op een warmhoudplaatje en het vuur op de allerlaagste stand. Sluit de pan met het deksel en laat de djuvec rijst in 20 minuten gaar stomen.


Het is nergens voor nodig om in je rijst te staan roeren, kijken, porren of schudden. Het gaat helemaal vanzelf en als het vuur laag genoeg staat brandt het beslist niet aan. Afgieten hoeft ook niet: als je je aan de verhoudingen hebt gehouden heeft de rijst aan het einde van de kooktijd al het vocht opgenomen. Vuur uitzetten, nog een keertje goed omroeren, nog vijf minuutjes laten staan en je djuvec rijst is perfect.

Djuvec rijst
Als je het deksel op de pan laat zitten blijft de djuvec-rijst (afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk) nog een hele tijd warm.


Was je eigenlijk op zoek naar het Servische ovengerecht van djuvec-rijst met vlees, de Srpski đuveč, dan vind je daarvoor hier een recept.

 

Djuvec rijst
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *