Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpski đuveč od somovine
Servische djuvec van meerval

De meerval is een zoetwatervis die enorme afmetingen kan bereiken. Er zijn meervallen gevangen van tegen de drie meter lang, en foto’s getuigen ervan dat het hier niet om visserslatijn gaat. Het beest heeft een enorm grote bek met zes akelig uitziende baarddraden, een lange, slanke staart en een dikke buik. In die dikke buik komt, via die grote bek, zo ongeveer alles terecht wat hij in het water tegenkomt. Zeelt, voorn, brasem, paling, karper: geen vis is te groot of te snel. Ook waterhoentjes, eenden, kikkers en kleine zoogdieren die zich te dicht bij het water wagen zijn niet veilig voor de meerval. Ondanks zijn enorme afmetingen is de vis voor de mens ongevaarlijk. Andersom gaat die vlieger niet op. Zoals alle roofvissen smaakt het vlees van de meerval uitstekend. Bijvoorbeeld met paprika’s en uien, zoals in dit Servische stoofpotje. Dit recept is overigens ook lekker met vrijwel iedere andere soort vis. Ook zeevis, zoals poon, wijting of kabeljauw smaken prima.

De bedoeling van het recept is dat het vocht waarin de vis en de groenten stoven aan het einde van de bereidingstijd zo ongeveer verdampt is, en dat we een “droog” stoofpotje overhouden. Lekker met djuvetsjrijst.

Djuvec van meerval

Voor deze djuvec van meerval hebben we nodig:
1 meerval (± 1 kg.; daar hou je een pondje filet van over)
2 groene paprika’s
500 gr. uien
1 dl. plantaardige olie
1 tl. scherp paprikapoeder
een bosje peterselie
1 dl. lauw water
peper en zout

Djuvec van meerval
Maak de vis schoon en snij ze in stukken. Kruid het beest met peper en zout en zet het even opzij.

Djuvec van meerval
Snij de uien en de paprika’s in stukken en bak ze in de olie. Kruiden met peper en zout. Doe er het paprikapoeder bij en laat een minuutje meebakken. Vermeng het met de peterselie en de vis en doe het in een ovenschaal. Giet er het water en de olie overheen.

Djuvec van meerval
Bak de hele handel een half uur in een niet al te hete oven (180ºC.), dan moet het vocht zo ongeveer verdampt zijn. Kan iets langer of iets korter zijn.

Djuvec van meerval
Deze djuvec van meerval is lekker met een glaasje witte wijn en een portie djuvetsjrijst, gewone witte rijst of pasta.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *