Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Pastrmka u kiselom mleku
Forel in yoghurt

Deze forel in yoghurt is een echt recept voor op zomerse dagen, want de vis wordt niet alleen niet zo heet gegeten als opgediend, maar koud. Dit is niet alleen in Servië een klassiek gerecht, maar in alle landen van het voormalige Joegoslavië. De forellen worden eerst gebakken in de olie. Dan laten we de afgekoelde vissen vervolgens een paar uur marineren in de koelkast, in een flinke plas van die lekkere romige yoghurt met wat tijm, wat zwarte peper en een ferme dosis knoflook erdoor. Een even bijzonder als verrassend en verfrissend gerecht, lekker voor bijvoorbeeld een zomerse lunch of een koud buffet.

forel in yoghurt

Voor vier porties in yoghurt gemarineerde forel hebben we nodig:
4 forellen
2 l. yoghurt
6-7 tenen fijngehakte knoflook
een snuf zout
zwarte peper
verse tijm

forel in yoghurt
Maak de forellen schoon, spoel ze goed onder de koude kraan, dep ze droog en bak ze in een koekenpan in ruim olie.


Meng de yoghurt met de gehakte knoflook en het zout. Leg de forellen naast elkaar in een schaal en overgiet ze met de yoghurt, zodat ieder stukje forel is bedekt. Giet er een eetlepel van de olie waarin de vis is gebakken overheen en kruid het met zwarte peper. Strooi er wat tijm overheen, bedek de schaal met folie en zet het 4-5 uur in de koelkast.

forel in yoghurt
Serveer de koude vis met gekookte aardappelen of kacamak.


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *