Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Pastrmka sa krompirom
Forel met aardappelen

Veel mensen schrikken een beetje terug voor het klaarmaken van vissen, maar dat is werkelijk helemaal nergens voor nodig. Vissen zijn juist erg eenvoudig te bereiden, en je hebt ook er beslist geen ingewikkelde fratsen voor nodig om tot een smakelijk resultaat te komen. Als de vis vers is, dan is het halve werk al gebeurd. Verse vissen herken je aan heldere ogen, rode kieuwen en een glanzende huid, die geen moeten achterlaat, maar terug veert als je er met je vinger in duwt. En de geur. Als een vis sterk naar vis ruikt, laat hem dan maar fijn bij de visboer liggen want dan heeft-ie al een hele tijd geen water meer gezien.

Dit Servische recept voor forel met aardappelen is een zeer eenvoudig en zeer smakelijk voorbeeld van hoe simpel het allemaal kan zijn. De vis wordt heel eenvoudig gebakken in olie en opgediend met knoflookolie en peterselieaardappelen. Dat zijn gewoon gekookte aardappelen die nog eventjes door de hete boter worden gewenteld en bestrooid worden met peterselie. Zoals gezegd: simpel is het, zoals de beste dingen in het leven vaak simpel zijn. Dien het op met een blaadje sla en een schijfje citroen en de dag kan niet meer stuk.

Forel met aardappelen

Voor onze simpele forel met aardappelen hebben we nodig:
1 forel p.p.
2 aardappelen p.p.
1 citroen
zout en peper
bloem
verse bladpeterselie
5 tenen knoflook
olijfolie
boter

Forel met aardappelen
Schil de aardappelen, snij ze in vieren en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze onder een keukendoek wat uitdampen.


Was de forellen van binnen en buiten en dep ze goed droog. Besprenkel ze -van binnen en van buiten- met citroensap en kruid ze met peper en zout. Bestrooi ze aan beide kanten met bloem. Verhit een laagje olie in een koekenpan, liefst zo eentje met een anti aanbak-laag. Bak de forellen 5 – 7 minuten aan één kant, keer ze dan met behulp van een spatel voorzichtig en bak ze verder, een minuutje of 5, tot ze mooi goudbruin zijn.

Forel met aardappelen
In een steelpannetje verhit je ondertussen een paar el. olijfolie. Rasp er de tenen knoflook boven, draai het vuur meteen uit en laat het zo staan tot de vissen gaar zijn.


In een tweede koekenpan smelt je de boter. Daar gaan de gekookte aardappelen in. Wentel ze wat rond, kruid ze met grof zout en bestrooi ze met gehakte bladpeterselie.


Leg de forellen op voorverwarmde borden, leg er de aardappelen naast en overgiet de vissen met de knoflookolie. Opdienen met een groene salade.

 

Forel met aardappelen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *