Gerechten uit de keuken van Servië
Bela vešalica
Gegrild varkensvlees
Dit is een eenvoudig recept om een mooi lapje varkensvlees snel tot een smakelijke hap om te toveren. In dit recept nemen we een kotelet. De namen kotelet en karbonade worden bij ons zonder blikken of blozen door elkaar gebruikt, maar dat is feitelijk niet juist. Aan beide stukken vlees zit een botje vast, maar een kotelet is een stuk vlees met een stukje rib en een karbonade is vlees met een ander botje. We bestellen bij de slager dus rib- of haaskarbonade, dan zijn er geen misverstanden. Een ander stuk mager varkensvlees zoals bijvoorbeeld een mooie hamlap is ook geschikt voor dit gerecht. Dat “bela”, dat betekent wit, en dat is wat het moet zijn: kort gegrild, zodat het vlees mals en wit blijft, en niet zoals je zo vaak gegrild varkensvlees krijgt voorgeschoteld: een grauw, draderig en droog stukje ellende in een plasje uitgelopen sap.
Per persoon neem je 1 flinke varkenskotelet, beslist niet te dun.
Snij het bot van de kotelet. Bot is een slechte warmtegeleider, dus als we de kotelet snel willen garen, dan kunnen we dat niet gebruiken. Dat botje hoeft niet weg: dat is heel lekkere smaakmaker in b.v. een zuurkoolschotel of een stevige soep, zoals deze bonensoep, of natuurlijk onze eigen Hollandse erwtensoep.
Klop het varkensvlees een beetje uit met een vleeshamer. Knip de randen hier en daar een heel klein stukje in, zodat ze straks op de grill niet kromtrekken. Smeer de steaks in met wat olie en kruid ze met vegeta en peper. Dek ze af en zet ze een nacht in de koelkast. Het zout in de vegeta gaat ervoor zorgen dat het vlees extra mals wordt.
De volgende dag laat je de koteletten even op kamertemperatuur komen. Dan gaan we ze op de gloeiend hete grill in niet langer dan twee minuten per kant grilleren, zodat het vlees zacht en wit blijft.
Serveer deze smakelijke lappen gegrild varkensvlees met ajvar, frietjes en een frisse salade.