Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Bela vešalica
Gegrilde varkenskotelet

Dat “bela”, dat betekent wit, en dat is wat het moet zijn: kort gegrild, zodat het vlees mals en wit blijft, en niet zoals je zo vaak gegrild varkensvlees krijgt voorgeschoteld: een grauw, draderig en droog stukje ellende in een plasje uitgelopen sap.

gegrilde varkenskotelet

per persoon neem je 1 flinke varkenskotelet, beslist niet te dun.

Snij het bot van de kotelet. Bot is een slechte warmtegeleider, dus als we de kotelet snel willen garen, dan kunnen we dat niet gebruiken. Dat botje hoeft niet weg: dat is heel lekkere smaakmaker in b.v. een zuurkoolschotel of een stevige soep, zoals deze bonensoep, of natuurlijk onze eigen Hollandse erwtensoep.

Klop het varkensvlees een beetje uit met een vleeshamer. Knip de randen hier en daar een heel klein stukje in, zodat ze straks op de gril niet kromtrekken. Smeer de steaks in met wat olie en kruid ze met vegeta en peper. Dek ze af en zet ze een nacht in de koelkast.

De volgende dag even op kamertemperatuur laten komen en dan op de hete gril in niet langer dan twee minuten per kant grilleren, zodat het vlees zacht en wit blijft.

Serveer ze met ajvar, frietjes en een frisse salade.

 

Gegrilde varkenskotelet
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *