Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Ćevapi na ražnjiću sa pečenim krompirom
Spiesjes van gehakt met ovenaardappelen

Hier worden twee van de massieve steunpilaren uit de keuken van niet alleen Servië, maar alle landen van het voormalige Joegoslavië gecombineerd: de ćevapi, de gehaktworstjes, en de spiezen, de ražnjići. Een simpel recept, zoals alle goede dingen van het leven eigenlijk simpel zijn. Zorg wel dat je vlees van goede kwaliteit is.

Bij deze spiesjes eten we in de oven gebakken aardappelen en fijngesneden rauwe uien.

Feest!

gehaktspiezen

Voor de spiesjes hebben we nodig:
1 pond rundergehakt
1½ dl. mineraalwater
3 – 4 el. paneermeel
zout en peper
kruiden naar smaak, bijvoorbeeld 1 tl. paprikapoeder, een of twee tenen geraspte knoflook en een flinke snuf oregano.

Voor de ovenaardappelen halen we in huis:
6 aardappelen
2 – 3 el. maïsmeel (maïzena)
2 el. olie
zout en peper
1 el. kruiden, naar smaak. Oregano, paprikapoeder, tijm en/of rozemarijn zijn altijd lekker met geroosterde aardappelen.

Meng het vlees met het mineraalwater en het paneermeel. Kruid het met zout, peper en de kruiden en kneed het goed door: zeker een kwartier. Zet het dan afgedekt minstens twee uur in de koelkast.

Neem een vuist van het gehaktmengsel en knijp dat rond een houten of metalen spies. Vorm het met behulp van wat olie tot een egale, lange worst over de hele lengte van de spies. Laat ze onder steeds keren aan alle kanten garen op een hete barbecue of in een grillpan. Als het gehakt aan het rooster blijft kleven niet lostrekken: gewoon even wachten tot het vanzelf los laat.

De aardappels schillen, wassen en goed droog deppen. Snij ze in partjes. Meng ze met de olie , zout en peper en (evt.) kruiden, bestrooi ze met het maïsmeel en meng het allemaal goed door elkaar. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in een op 200ºC. voorverwarmde oven. Bak ze in ongeveer 40 minuten gaar.

Serveer de spiezen met de geroosterde aardappelen en flink wat fijngesneden uienringen, eventueel met een kwak stevige, frisse yoghurt en/of een lepel ajvar.

 

Gehaktspiezen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *