Servische recepten        Gerechten uit de keuken van Servië

 

Punjene tikvice s kajmakom
Gevulde courgette met kajmak

Deze courgettes worden gevuld met een mengsel van rundergehakt, ui en kajmak. De courgettes worden eerst even gekookt om ze zacht te maken. Dan worden ze uitgehold en gevuld met geruld gehakt, een ui, kajmak en het uitgeschraapte vruchtvlees van de courgette. De vulling wordt gekruid met knoflook, paprikapoeder en wat peterselie. Eieren om de zaak bij elkaar te houden hebben we hier niet nodig, want daarvoor zorgt de kajmak, die bovendien garant staat voor een bijzonder smeuïge, malse vulling.

Kajmak is melkvet dat wordt verkregen door melk langdurig zachtjes te laten koken en dan af te laten koelen, waarbij het vet zich scheidt van de melk. Dat melkvet krijgt dan eventjes -of wat langer, naar gelang het gewenste resultaat- de gelegenheid om te fermenteren. Het resultaat is een romige substantie met een volle smaak die kan worden gebruikt voor van alles en nog wat: als bijgerecht bij gegrild vlees, als kookroom, als smeersel voor op een stuk brood en bijvoorbeeld voor deze gevulde courgettes met kajmak.

Gevulde courgette met kajmak

Voor deze gevulde courgette met kajmak hebben we nodig:
4 courgettes
400 gr. rundergehakt
100 gr. kajmak
1 tl. vegeta
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 tl. scherp paprikapoeder
peterselie
paneermeel

Gevulde courgette met kajmak
Kook de courgettes tot ze een beetje zacht worden. Snij ze over de lengte in en hol ze met een lepeltje uit. Het vruchtvlees maak je fijn.


Snipper de ui en bak ze in wat olie tot ze glazig wordt. Doe er het fijngemaakte vruchtvlees van de courgette bij en bak het onder steeds roeren verder tot het vocht verdampt is. Rasp er een teentje knoflook boven, laat het nog een minuutje verder gaan en zet het vuur uit. Laat het spul afkoelen.

Gevulde courgette met kajmak
verwarm de oven voor op 180ºC.


Meng het gehakt, 1 el. paneermeel en de kajmak door het ui-courgette prutje. Kruid het met een tl. paprikapoeder, een tl. vegeta en wat peterselie.


Leg de courgettes naast elkaar in een bakblik of ovenschaal en bestrooi ze van binnen met wat paneermeel. Vul ze nu met het gehaktmengsel. Bestrooi de bovenkant met paneermeel, doe een scheut water in het blik en zet ze in de voorverwarmde oven. Laat de gevulde courgettes in 30 – 40 min. gaar en mooi bruin bakken.

 

Gevulde courgette met kajmak
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *