Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Punjene pljeskavica
Gevulde pljeskavica

Een echte klassieker is het, deze pljeskavica met kaas. De pljeskavica, dat is een platte schijf gehakt met de afmetingen van een ontbijtbordje. Die gehaktschijf wordt bestrooid met verkruimelde feta, de welbekende kaas van schapenmelk die minstens twee maanden heeft gerijpt in een zoutoplossing. Koemelk mag ook, maar dan mag het geen feta meer heten. De pljeskavica wordt vervolgens dubbel geklapt en gegrild. Simpel, zoals de beste dingen in het leven meestal simpel zijn.

Gevulde pljeskavica

1 kg. gehakt, halfom (of 2/3 varken en 1/3 kalf)
1 ui
1 – 2 hete pepertjes
zout en zwarte peper
400 gr. feta
olie

Hak de uien fijner dan fijn en snij het pepertje in heel kleine stukjes. Die meng je door het gehakt, samen met een flinke snuf zout en royaal peper. Kneed het gehakt goed door.

Spreid een vel plasticfolie uit op een werkblad en smeer er wat olie overheen. Neem nu een kwart van het gehakt en vorm er een bal van. Leg die op het folie. Leg er een tweede vel plasticfolie op en druk dan met een broodplank de bal gehakt tot een dunne, platte schijf.

Haal het bovenste vel folie weg. Leg een kwart van de verkruimelde kaas op de gehaktschijf en vouw hem dubbel met behulp van het folie. Sluit de randen door ze goed aan te drukken, maar alleen de randen: niet op de gehaktbal zelf drukken.

Leg de pljeskavica op een gloeiend hete gril en bak hem aan beide kanten mooi bruin. De truc is om hem niet te lang op de gril te laten liggen, anders wordt hij van binnen te heet, smelt de feta en vermengt het zich met het gehakt.

Serveer je gevulde pljeskavica met djuvetsj rijst of frietjes en een smakelijke salade.

 

Gevulde pljeskavica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *