Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Punjene pljeskavica
Gevulde pljeskavica

Een echte klassieker is het, deze gevulde pljeskavica met feta, of beter gezegd witte kaas, want feta is sinds 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen Griekse kaas van schapenmelk of een mengsel van schapen- en geitenmelk mag nog “feta” genoemd worden. Witte kaas dus, die heeft gerijpt in een zoutoplossing, en de kaas die in dit recept gebruikt wordt hoeft niet per se van schapen of geiten te komen, maar mag beslist ook van koemelk gemaakt zijn.

De pljeskavica, die heeft geen beschermde oorsprongsbenaming, en dat heeft-ie ook helemaal niet nodig. Een pljeskavica is een grote platte schijf van met hete pepertjes gekruid gehakt met de afmetingen van een ontbijtbordje. Die gehaktschijf bestrooien we met verkruimelde witte kaas en dan klappen we de hele handel als een boek dicht en leggen we het ding op de hete grill. Goudgeel gebakken frietjes erbij en een kwak ajvar en het is weer feest.

Gevulde pljeskavica met feta. Simpel, zoals de beste dingen in het leven simpel zijn.

Gevulde pljeskavica met feta

Voor 4 exemplaren van deze gevulde pljeskavica met feta zonder beschermde oorsprongsbenaming hebben we nodig:
1 kg. gehakt, halfom (of 2/3 varken en 1/3 kalf)
1 ui
1 – 2 hete pepertjes
zout en zwarte peper
400 gr. witte kaas (“feta”)
olie

Gevulde pljeskavica met feta
Hak de uien fijner dan fijn en snij het pepertje in heel kleine stukjes. Die meng je door het gehakt, samen met een flinke snuf zout en royaal peper. Kneed het gehakt goed door.


Spreid een vel plasticfolie uit op een werkblad en smeer er wat olie overheen. Neem nu een kwart van het gehakt en vorm er een bal van. Leg die op het folie. Leg er een tweede vel plasticfolie op en druk dan met een broodplank de bal gehakt tot een dunne, platte schijf.

Gevulde pljeskavica met feta
Haal het bovenste vel folie weg. Leg een kwart van de verkruimelde kaas op de gehaktschijf en vouw hem dubbel met behulp van het folie. Sluit de randen door ze goed aan te drukken, maar alleen de randen: niet op de gehaktbal zelf drukken.


Leg de pljeskavica op een gloeiend hete grill en bak hem aan beide kanten mooi bruin. De truc is om hem niet te lang op de gril te laten liggen, anders wordt hij van binnen te heet, smelt de feta en vermengt het zich met het gehakt.


Serveer je gevulde pljeskavica met djuvetsj rijst of frietjes, een lepel ajvar en een smakelijke salade.

 

Gevulde pljeskavica
download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *