Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Gurmanska pljeskavica
Smulpapen-pljeskavica

Gurmanska, gourmand, dat betekent lekkerbek of smulpaap in goed Nederlands, en een pljeskavica, dat is de overtreffende trap van de hamburger: een gegrilde schijf gehakt, maar dan eentje van wat respectabeler afmetingen. Deze smulpapen-pljeskavica maakt die reputatie meer dan waar. Het gehakt voor deze XL-schijf wordt gevuld met in kleine stukjes gesneden kaas, spek en uien, en gekruid met een teen knoflook, een heet pepertje, een flinke snuf scherp paprikapoeder en de favoriete kruiderij van de landen van het voormalige Joegoslavië: vegeta. Serveer de gurmanska pljeskavica met goudgeel gebakken frietjes of al even goudgeel gebakken aardappelen, een geroosterde paprika en lekker veel fijngesneden rauwe uitjes. Wat ook niet mag ontbreken bij deze smulpapen gehaktbal is een ferme lepel ajvar, en misschien nog een bolletje kajmak, of zijn we nu weer aan het overdrijven?

Gurmanska pljeskavica

voor 4 stuks van deze gurmanska pljeskavica hebben we nodig:
500 gr. rundergehakt
150 gr. kaas
100 gr. gerookt spek
1 ui
1 teen knoflook
1 tl. vegeta
½ tl. scherp paprikapoeder
1 klein groen pepertje

Gurmanska pljeskavica
Snij de kaas in kleine blokjes en snij het spek, de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Verwijder het zaad uit het pepertje en snij het in kleine fliedertjes. Meng het allemaal met het gehakt, kruid het met vegeta en paprikapoeder en kneed het goed door. Laat het een uurtje rusten in de koelkast.


Verdeel het mengsel in 4 stukken en vorm er platte, grote schijven van. Dat gaat het beste met natte vingers. Bak de pljeskavica’s in een koekenpan in een paar el. hete olie, of op een lichtjes ingevette hete gril. Heet, want het bakken mag niet te lang duren anders is de kaas weggesmolten voor het vlees gaar is.

Gurmanska pljeskavica
Serveer de pleskavica met gesnipperde rauwe ui, wat frietjes of gebakken aardappelen en misschien een lepel ajvar.

 

Gurmanska pljeskavica
download dit recept

Eén reactie op “Gurmanska pljeskavica

  1. Ik vind dit een geweldige pagina. Ik geniet van het lezen van de diverse gerechten, uit de diverse landen prachtig. En dat terwijl eigenlijk op zoek was naar de ajvar, hoe het gemaakt en gebruikt werd. Dank jullie hartelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *