Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Kacamak
Polenta

Je ontkomt er niet aan op de Balkan, de fameuze pap van maïsmeel: kacamak, kačamak, kachamak of (in Roemenië) mămăligă geheten, bij ons beter bekend als polenta.

Je kunt de pap zo dik en zo dun maken als je wil, en het is voor van alles en nog wat te gebruiken. Zo kun je het eten als pap, met spek, eieren, worst, kaas of wat je verder maar lekker vind, bij wijze van ontbijt, lunch, diner of als bijgerecht bij een wat uitgebreidere maaltijd; je kunt er ballen van draaien, al dan niet gevuld met vlees of kaas, die je vervolgens kunt bakken, roosteren of frituren, zoals de traditionele Roemeense bulz; je kunt het drogen en er plakken van snijden en bakken in de koekenpan, en met een paar eieren erdoor kun je er ook nog taart of brood mee maken. En dat allemaal met een zakje maïsmeel. Het is ongelooflijk.

Kacamak. Wat heeft een mens nou eigenlijk nog meer nodig?

Kacamak

Voor onze veelzijdige kacamak hebben we nauwelijks iets nodig:
1 kop maïsmeel
2 koppen water*
1 tl zout

Breng het water aan de kook. Doe er het zout bij en giet er dan het maïsmeel in één keer bij. Begin meteen te roeren met een houten lepel.

Het maïsmeel zal nu snel gaan borrelen. Nu draai je het vuur zacht, maar blijf goed over de bodem roeren, want anders gaat het spul klonteren. Langzaam zal het maïsmeel veranderen in een dikke brij.

Om te controleren of je kacamak gaar is maak je de steel van je houten lepel nat met wat water en steekt het in de brij. Als hij er schoon uitkomt, is je kacamak klaar.

Serveer het als bijgerecht, of als hoofdgerecht met b.v. uitgebakken spekjes, kaas of kajmak.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *