Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Kajmak

Zelf kaas maken? Gaan we nu doen, want dat is kajmak eigenlijk: ongerijpte kaas.

En waar je het voor gebruikt, die ongerijpte kaas? Nou, je kunt beter vragen waar je het niet voor gebruikt. Je kunt het eten met en op eigenlijk alles wat eetbaar is. Het is veelzijdiger dan ketchup, mayonaise en mosterd bij elkaar. Je kunt het gebruiken als kookroom, als smeersel op je brood, op je vlees, over je salade, tussen je pitabroodje, bij je gehaktbal en verder op, over, door, tussen , in en bij alles wat je maar lekker vindt, en da’s een hele hoop.

Kajmak. Eigenlijk kan een mens niet zonder.

kajmak

Melk moeten we hebben. Als het kan van die hele dikke, romige, verse, rauwe melk, van de boer. Nou ja, van zijn koeien dan. Als je die niet kunt krijgen neem je gewoon volle melk uit een fles, of desnoods dan maar weer uit een pak. Gebruik dan ook wat room. Ik zou zeggen: twee delen melk, een deel room. En verder? Niets eigenlijk. Zout. Een flinke theelepel zout. Dat is alles.

Breng de melk in een pannetje aan de kook. Draai het vuur dan op de allerlaagste stand, liefst met zo’n plaatje eronder, en laat het anderhalf uur heel, heel, heel zachtjes pruttelen. De melk mag absoluut niet aanbranden, ook niet heel eventjes stiekem een heel klein beetje, want dan wordt het helemaal niks met je kajmak. De veiligste manier is natuurlijk om het au-bain-marie te doen: het melkpannetje in een grotere pan met kokend water zetten, jeweetwel.

Goed. Na anderhalf tot twee uur draai je het vuur uit. Vooral niet roeren. Laat het in alle rust afkoelen. Echt: blijf er met je tengels vanaf. Kom er niet aan. Roer er niet in, pruts er niet aan, ga niet met die pan lopen schudden of hannesen, hoe groot de verleiding ook is. Doe het niet.

Het beste kun je het een hele nacht laten staan. Niet afdekken. Als je daar geen geduld voor hebt, wacht dan in ieder geval tot het echt helemaal is afgekoeld. Nu schep je de room eraf. Dat wordt je kajmak. Doe het in een plastic bakje dat je luchtdicht kunt afsluiten. Roer het met een vork los en doe er wat zout door. Proeven. Genoeg: goed. Niet genoeg: nog wat zout erbij. Dan doe je het deksel erop en zet het in de koelkast. Laten fermenteren. Een paar uur zeker, maar beter een paar dagen.

Nou, succes ermee. En o ja: je kunt het in de koelkast zeker twee weken bewaren.

 


download dit recept

1 reactie op “Kajmak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *