Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Ražnjići sa sosom od oraha
Spiesjes van kip met walnotensaus

Spiezen -ražnjići- mogen in geen Servisch receptenboek ontbreken. Niet dat we al die duizenden varianten met alle mogelijke soorten vlees en groenten die ze hebben bedacht voor hun bbq allemaal gaan opschrijven. Het zou een onmogelijke en zinloze exercitie zijn. Een paar voorbeelden zijn voldoende om de fantasie te prikkelen, want het houtskoolvuurtje onder de grill in de zwoele zomeravond, dat is natuurlijk de ultieme moment om je inventiviteit de vrije loop te laten. Zoals deze spiesjes bijvoorbeeld. Ze zijn van kipfilet die worden omwikkeld met plakjes gerookt spek. Ze worden opgediend met een saus van walnoten op basis van uien, knoflook en bouillon, gekruid met rode wijnazijn, kaneel en kruidnagelpoeder. Voor deze overheerlijke kipspiesjes met walnoten hoeven we overigens beslist niet te wachten tot het weer zomer is en de barbecue weer uit de schuur komt. Vandaag bakken we ze gewoon binnen, in de oven.

Kipspiesjes met walnoten

Voor deze kipspiesjes met walnoten hebben we nodig:
2 kipfilets
2 el. olie
peper
150 gr. gerookt spek in dunne plakjes

en voor de saus:
1 teen knoflook
1 kleine ui
2 el. boter of olie
1 el. bloem
¼ l. kippenbouillon (mag best van een blokje)
2 el. rode wijnazijn
een snuf kruidnagelpoeder
een snuf kaneel
100 gr. gemalen walnoten
zout en peper

Kipspiesjes met walnoten
Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Meng ze in een kom met twee el. olie en kruid ze met peper. Zet ze een nacht in de koelkast.


Voor de walnotensaus snipper je de uien. Bak ze in wat olie tot ze glazig worden. Doe er dan de gehakte teen knoflook bij. Laat het nog 2 – 3 minuutjes doorgaan, dan strooi je er een el. bloem overheen. Giet er al roerend beetje bij beetje de bouillon door, zodat de bloem het vocht bindt. Laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met azijn, kruidnagel en kaneel. Dan gaan de gehakte walnoten erdoor. Laat het nog 5 minuutjes gaan, breng het op smaak met zout en peper.

Kipspiesjes met walnoten
Wikkel de stukken kip in de plakjes bacon, rijg ze aan pennen en leg ze in een op 180ºC. voorverwarmde oven, 5 minuten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *