Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Komplet lepinja
“broodje compleet”

De streek rond de stad Užice in het district Zlatibor staat bekend om het “fast food”; de eenvoudige, snel te bereiden -maar uiterst smakelijke- gerechtjes die in de eetgelegenheden worden geserveerd. Zo ook dit broodje. In iedere andere stad zou je heel argeloos denken dat je gewoon een broodje ei met kajmak hebt gegeten, maar niet in Užice. Daar eet je een komplet lepinja: een “broodje compleet”.
Het recept is kinderlijk eenvoudig, maar het resultaat is, zoals met veel van die gerechtjes uit deze streek, om je vingers bij op te eten. Wat we nodig hebben is een lepinja, a.k.a. een somun, a.k.a. een pitabroodje. Het recept daarvoor vind je hier. Dat broodje hoeft zeker niet vers te zijn: het beste is het als het een dag oud is. Wat we verder nodig hebben is een ei, een paar lepels kajmak en wat braadvet/jus/vocht dat je nog in de koelkast hebt staan van het vlees van (eer)gisteren. Dat mag van varkensvlees, lamsvlees of iets anders zijn. Dat braadvocht, dat in deze streek pretop wordt genoemd, geeft het broodje precies dat extra’s wat het tot een “broodje compleet” maakt.
Deze Užička komplet lepinja vormt een uiterst bevredigend ontbijt of lunch, waarmee je genoeg energie binnen krijgt om de dag zonder noemenswaardige problemen uit te kunnen zitten tot het diner. Onnodig te vermelden dat je deze caloriebom niet iedere dag moet eten wil je een klein beetje toonbaar voor de dag komen op het strand deze zomer.

Komplet lepinja

Voor onze Užička komplet lepinja hebben we p.p. nodig:
1 lepinja
1 ei
2 el. oude kajmak
braadvet (of plantaardige olie)

Verwarm de oven voor op 250ºC.

Snij het kapje van het broodje, iets kleiner dan het broodje zelf. Dat dient straks als dekseltje.

Hol de lepinja zo nodig wat uit. Lepel er de kajmak in en breek er het ei over.

Vet een braadslee in met braadvet (of een paar el. olie), leg er de broodjes op (zonder kapje), schuif het in de oven en bak het een kleine 10 minuutjes.

Leg nu het kapje op het broodje en bak het nog eens een paar minuten. Klaar.

Serveer de komplet lepinja gloeiend heet, vergezeld van een ijskoude drank, b.v. yoghurt.

 

Komplet lepinja
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *