Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Salata od kupusa
Koolsalade

Een zomerse maaltijd in Servië is nauwelijks denkbaar zonder koolsalade. Het zou zijn als Pasen zonder haas, als oudjaar zonder oliebol of als Sinterklaas zonder Zwarte Piet. Het kan, natuurlijk kan het, maar echt wennen zal het nooit. We doen twee recepten voor koolsalade. Allebei even simpel, maar totaal verschillend. Voor allebei de salades heb ik een hele kool voorgeschreven, maar als je dit keer nu eens niet je hele familie hebt uitgenodigd dan neem je van alles natuurlijk gewoon wat minder.

koolsalade

De eerste, klassieke, koolsalade hebben we nodig:

een hele witte kool
5 eetlepels olie
5 eetlepels witte wijnazijn of appelazijn
zout en peper
evt.: suiker

Snij de kool in flinterdunne reepjes. Meng het met gelijke delen olie en azijn, kruiden met zout en peper. Dat is alles. eventueel kun je wat suiker door de dressing mengen. Meteen opeten, anders verliest de koolsalade zijn knapperigheid.

koolsalade

De tweede is een ongewone, maar wel erg smakelijke koolsalade. De vorige kun je het beste meteen opeten, maar deze moet een nacht de koelkast in.

een witte kool
1 dl. olie
1 eetlepel cayennepeper

Snijd ook nu de kool in flinterdunne reepjes. Doe het allemaal in een glazen schaal.
Verwarm de olie in een steelpannetje, en meng er de eetlepel peper door. Giet de hete peperolie over de koolreepjes, en schep het goed om.
Dek het af met plasticfolie en zet het in de koelkast. Morgen pas opeten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *