Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Jagnjetina sa pasuljem
Lamsvlees met bonen

Deze lamsbout wordt samen met aardappelen, groenten en kruiden gebakken in de oven. De bedoeling is om de pan of braadslee zo goed af te dekken met aluminiumfolie dat er geen vocht kan ontsnappen. Zo garen het vlees en de groenten in de eigen sappen en trekken de smaken mooi door elkaar.

Lamsvlees met bonen

200 gr. gedroogde witte bonen
1 lamsbout van 2 kg.
1 grote ui
2 grote aardappelen
2 wortelen
1 kleine knolselderij
6 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
1 glas witte wijn
2 el. vegeta
1 blik (hele) tomaten
1 el. zoet paprikapoeder
1 el. gedroogde oregano

Laat de bonen een nacht weken in water. De volgende dag ververs je het water. Breng de bonen aan de kook, laat ze vijf minuutjes koken en ververs dan opnieuw het water. Breng het weer aan de kook, doe er wat zout bij en laat de bonen zachtjes verder koken tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Laat de braadslee of -pan meewarmen.

Schil de aardappelen, maak de knolselder, de ui en de wortelen schoon en snij het allemaal in grote stukken. De tenen knoflook pel je.

Verhit een paar lepels olie in een pan. Bak daarin het lamsvlees op hoog vuur snel rondom bruin. Leg de bout in het midden van een braadslee of, beter nog, een braadpan van gietijzer met een deksel. Daaromheen leg je de in stukken gesneden groente, de bonen, de tenen knoflook en de rozemarijn. De tomaten uit blik leg je er bij. Het vocht van de bliktomaten meng je met de wijn.

Giet de overtollige olie uit de pan. Giet er het tomatensap en de wijn in, breng het aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los van de bodem. Meng er het paprikapoeder, de vegeta en de oregano door en giet het bij het lamsvlees. Kruid het vlees met nog wat peper en zout en dek het goed af met aluminiumfolie.

Schuif het in de voorverwarmde oven en bak het in zeker twee uur gaar.

 

Lamsvlees met bonen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *