Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Leskovačka mućkalica
Potje van geroosterd varkensvlees

Een mućkalica (van ‘mućkati’, wat zoveel betekent als ‘schudden’ of ‘roeren’), is eigenlijk een droog stoofpotje van het vlees -alle soorten vlees- dat van de barbecue van gisteren is overgebleven. Kliekjesdag, dus. Deze Leskovačka mućkalica, “stoofpot op de wijze van Leskovac”, is een populaire variant die in ieder Servisch eethuis op de kaart staat. Het vlees voor dit stoofpotje is varkensvlees en spek. Dat wordt eerst geroosterd en daarna ook nog eens met uien, tomaten en paprika’s gestoofd. Die paprika’s, dat is eigenlijk het geheime wapen van dit potje. Die worden namelijk eerst geroosterd, en zijn dus heerlijk zoet met een rondborstig volle smaak wanneer ze de pot in gaan. Het volle zoet van de paprika’s en de tomaten, het zout van het spek en de pittigheid van de peper maken van dit gerecht een waar feestje, eigenlijk nog lekkerder dan die bbq van gisteren.

Leskovac is een stad in het zuiden van Servië waar ieder jaar de fameuze “Roštiljijada” wordt gehouden. Dat is een grillfestijn waar bezoekers het fijnste uit de Servische keuken wordt voorgezet, en dan in het bijzonder grillgerechten. Niet alleen deze stoofpot is naar de stad genoemd, maar ook de fameuze Leskovački ćevapčići komen er vandaan: gehaktworstjes van rundvlees die stijf staan van de knoflook.

Leskovačka mućkalica

Voor onze Leskovačka mućkalica hebben we nodig:
1 pond varkensvlees (maakt niet uit wat, als het maar niet te mager is)
150 gr. gerookt spek
2 grote uien
2 – 3 teentjes knoflook
3 geroosterde rode paprika’s

!Pas op: zelf geroosterd en niet kant-en-klaar uit een pot, want daar zit azijn bij! Paprika’s roosteren doe je het beste zo: leg ze op/in een gloeiend hete grill/oven tot het vel zwart wordt en blaren gaat trekken. Draai ze één keertje om. Doe ze dan in een plastic zak, blaas er lucht bij en knoop het dicht. Als de zaak na een kwartiertje een beetje is afgekoeld haal je ze eruit. Nu kun je het velletje er heel gemakkelijk afwrijven.

3 flinke vleestomaten

(echt rijp en zoet, anders neem je beter tomaten uit blik)

1 theelepel gemalen hete (cayenne)peper
een bosje peterselie
peper en (evt.) zout
een scheut olie

Leskovačka mućkalica
Snijd het vlees en het spek in schijven, smeer ze in met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Als je vegeta of bouillonpoeder hebt kun je dat ook gebruiken. Laat het 20 minuutjes rusten. Dan leg je het vlees op de barbecue of in een grillpannetje, eventueel aan pennen geregen. Rooster het vlees mooi gaar en bruin, leg het op een bord en laat het afkoelen.


Ondertussen snipper je de ui en hak je de knoflook fijn. Bak de uien in een diepe pan met dikke bodem in wat olie tot ze glazig worden. Dan mag het knoflook erbij. De tomaten heb je ondertussen ontveld (je weet het: inkruisen en onderdompelen in kokend water, dan gaat het velletje er als vanzelf vanaf) en in stukken gehakt. De geroosterde paprika’s snij je in stukken. Dat kan er nu allemaal bij, samen met de gemalen hete peper en de gehakte peterselie. Doe er nog wat peper uit de molen over, maar geen zout, want waarschijnlijk wordt het met het spek al zout genoeg.

Leskovačka mućkalica
Haal het vlees van de prikkers, snij het in kleinere (maar niet al te kleine) blokjes en roer het door de groenten. Doe er een kopje water bij en laat het heel rustig sudderen tot het vocht zo goed als verdampt is en je een compacte massa hebt.


Serveer je Leskovačka mućkalica met brood en kaas, met als voorafje een sjopska salade.

 

Leskovačka mućkalica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *