Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Leskovačka salata
Salade uit Leskovac

Deze Leskovacka salade van geroosterde paprika’s is even eenvoudig als verrukkelijk. Als je de paprika’s een paar dagen in de koelkast laat staan zijn ze nog lekkerder. Deze salade is heerlijk als begeleider van geroosterd vlees. Vandaar waarschijnlijk ook de naam, want het zuidelijke Leskovac, ook bekend van de Leskovačka mućkalica en de Leskovački ćevapčići, staat bekend als de bbq-hoofdstad van Servië, en dat dan vooral vanwege de jaarlijkse roštiljijada, een groot grillfestijn dat maar liefst een hele week lang duurt.

Leskovačka salade

Voor onze Leskovačka salade hebben we nodig:
1 kg. rode paprika’s
1 tl. vegeta
2 el. azijn
4 el. olie
2 tenen knoflook
zout
1 dl. water

Leskovačka salade
Rooster de paprika’s in een hete oven tot de huid zwart wordt en blaren gaat trekken. Doe ze in een plastic zak, blaas er lucht in en knoop hem dicht. Laat de paprika’s een kwartiertje zo staan. Nu kun je de huid er heel simpeltjes vanaf wrijven.


Je kunt de zaadlijsten en de steeltjes eraf halen en ze in grote stukken snijden, maar officieel moeten de paprika’s eigenlijk in hun geheel de olie en azijn in. Vang wel zoveel mogelijk het kostelijke vocht op dat uit de paprika’s loopt.

Leskovačka salade
Los de vegeta en een snuf zout op in de azijn. Pers of rasp er de knoflooktenen boven. Meng het met de olie. Dat gaat over de paprika’s, samen met een decilitertje water. Laat ze een paar uur zo staan. Je kunt ze nu al eten, maar nog lekkerder zijn ze als je ze twee of drie dagen in de koelkast laat marineren.


Eet de salade niet recht uit de koelkast, maar laat ze eventjes op kamertemperatuur komen. Voor gebruik kun je de paprikasalade ook eventueel tot lauw-warm opwarmen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *