Gerechten uit de keuken van Servië
Proja sa ajvarom
Maïsbrood met ajvar
Dit is een van de vele mogelijkheden om te variëren met het beroemde Servische “proja”, het brood van maïsmeel dat zo’n prominente plaats inneemt in de Servische eetcultuur. Een basisrecept voor deze rots in de Servische culinaire branding die proja heet vind je hier. In het onderstaande recept maken we het brood niet van alleen maïsmeel, maar van een mengsel van maïs en tarwebloem. Dan is het eindresultaat, mede door het gebruik van bruiswater, wat luchtiger. We doen ook een paar lepels pittige ajvar door het beslag. Dat is namelijk erg lekker.
Voor deze proja sa ajvarom, dit Servische maïsbrood met ajvar, hebben we nodig:
300 gr. maïsmeel
150 gr. tarwebloem
1 dl. olie
4 dl. koolzuurhoudend (mineraal)water
1 tl. zout
½ zakje bakpoeder
2 el. ajvar
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Meng het maïsmeel en de bloem, het zout en het bakpoeder. Roer er geleidelijk het mineraalwater door, dan de olie en ten slotte de ajvar.
Schep de massa in een met wat olie ingevette ronde bakvorm en bak het gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Je eet het als bijgerecht, maar het kan ook heel goed zo, met een ferme kwak zure room of kajmak.