Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Musaka od komorača
Moussaka met venkel

In Servië is venkel vooral populair als geneesmiddel. Het is zeer goed voor de spijsvertering, is vochtafdrijvend en helpt ook nog eens tegen flatulentie.
Een gezonde, licht verteerbare, maar vooral zeer aromatische moussaka. Onbegrijpelijk dat iets wat zo gezond is, ook nog zo lekker kan zijn.

moussaka met venkel

2 grote venkelknollen
400 g gehakt

Kalfsgehakt, of een mengsel van kalf en varken. Dat is het lekkerst. Maar rundergehakt gaat ook prima.

3 sjalotten
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
3 eetlepels tomatenpuree
100 g kaas. Lekker is een kaas als Emmenthaler, vermengd met wat Parmezaan
eventueel: drie of vier vastkokende aardappelen

Maak de venkel schoon: snijd de steeltjes eraf (Nee! Niet weggooien! Zijn heerlijke aromaten voor soep of saus!), en snij van onder de wortelaanzet eraf. Die mag weg. Snijd de knollen dan in blokjes. Blancheer ze 5 minuten in kokend water. Laat uitlekken en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit in een pan de olijfolie en rul het gehakt. Snij de sjalotten in stukjes en doe ze erbij. Als het vlees gaar wordt en de sjalotjes wat gaan kleuren gaan er tomatenpuree en een kopje water bij. Maak het niet te nat, want dan heb je straks soep in plaats van moussaka. Peper en zout erover en nog 5 minuten laten pruttelen.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie en schik er afwisselend het gehaktmengsel en de venkel in. Bestrooi het met de geraspte kaas. Zet het 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als de kaas gesmolten is en een beetje goudbruin gaat kleuren is het klaar.

Deze moussaka gaat prima solo, bijvoorbeeld als lichte lunch, of samen met rijst of wat brood. Als je er een complete maaltijd van wil maken, kook dan wat (vastkokende ) aardappelen net gaar, snijd ze in plakjes en verdeel ze in laagjes, om en om met de venkel en het gehakt, over de ingevette ovenschaal. De baktijd blijft 15 minuten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *